Hva er behandlingen for en nakke cyste?

Behandling av en nakkecyst avhenger av en rekke faktorer, inkludert typen cyste, plasseringen, og om noen plagsomme symptomer er tilstede. Mange av disse cysterene anses ikke medisinsk signifikante og ingen behandling er nødvendig. Hvis en infeksjon er tilstede, kan cysten bli behandlet med antibiotika. En cyste som utvikler seg som følge av skjoldbruskdysfunksjon kan behandles med reseptbelagte medisiner designet for å behandle den underliggende tilstanden. Av og til kan kirurgisk fjerning av cysten, kjemoterapi eller strålingsbehandling bli nødvendig.

Det er viktig å konsultere lege dersom en nakkecyst utvikles for å sikre en nøyaktig diagnose. De fleste cyster som utvikler seg i denne delen av kroppen, er relativt ufarlige og kan forsvinne alene uten medisinsk inngrep. Hvis andre symptomer er tilstede, for eksempel smerte eller feber, kan det bli nødvendig med ytterligere evaluering og en rekke diagnostiske tester for å finne den direkte årsaken til cysteformasjonen.

I tilfeller hvor cysten er assosiert med tilstedeværelse av en infeksjon, blir antibiotika vanligvis foreskrevet, og pasienten kan bli bedt om å gå tilbake til legen etter antibiotikabehandling. Hvis cysten forblir, kan ytterligere tester bli bestilt for å utelukke alvorlige komplikasjoner. Så lenge det ikke er noen viktig underliggende årsak til cysten, og det ikke finnes noen plagsomme symptomer, kan legen velge en ventetidstilgang og regelmessig undersøke cysten for eventuelle endringer.

Blodprøver kan ofte avgjøre om cysten er assosiert med skjoldbruskdysfunksjon. Hvis denne tilstanden er til stede, kan medisiner gis for å behandle den spesifikke formen for skjoldbrusk sykdom som er tilstede. Hvis cysten forblir etter behandling eller hvis den begynner å bli større, kan det hende at man må undersøke mer invasive behandlingsalternativer.

Kirurgisk fjerning av nakkecyst er relativt uvanlig og brukes vanligvis som en siste utvei når andre former for behandling ikke har gitt tilstrekkelige resultater. I de fleste tilfeller utføres denne type operasjon på poliklinisk basis, og pasienten kan komme tilbake til normale aktiviteter kort tid etterpå. Sjelden kan en nakkecyst skyldes en svulst eller annen form for kreft. Hvis kirurgisk fjerning av cysten ikke blir kvitt alle kreftcellene, kan kjemoterapi eller strålingsbehandlinger bli nødvendig. Den tilsynsførende legen kan jobbe med pasienten for å skape en individuell behandlingsplan basert på spesifikke medisinske behov.