Hva er behandlingen for nekrose?

Det er ingen behandling for vev som allerede har dødd. Selv om det nekroserte vevet er dødt, kan vevet i det omkringliggende området reddes ved å fjerne det døde vevet og bidra til å gjenopprette blodstrømmen til det berørte området. I en bestemt type nekrose, kjent som avaskulær nekrose, finnes det flere forskjellige behandlinger som brukes til å forhindre ytterligere skade.

Når nekrose setter inn, er det ingenting som kan gjøres for å behandle det. Vevet som har dødd, kan ikke gjenopprettes, og hvis skadene er omfattende nok, må det skadede vevet bli fjernet kirurgisk fra den levende personen. En stor del av vev som dør er kjent som gangren, noe som kan være dødelig hvis det ikke blir behandlet. I ekstreme tilfeller av gangren, kan en pasient måtte ha en stor del av vevet eller til og med en hel lem fjernet. Fjerning av gangrenous vev kan redde en persons liv.

Selv om det ikke er behandling for vevet som allerede er påvirket av nekrose, kan forbedret sirkulasjon i det omkringliggende vevet bidra til å forhindre spredning. Leger kan ordinere medisiner som forhindrer blodpropper, noe som kan gjøre tilstanden verre ved å blokkere blodstrømmen til nærliggende områder. I tillegg kan fysioterapi brukes til å trene det berørte området.

Avaskulær nekrose, som også er kjent som aseptisk nekrose, er en tilstand hvor en pasient taper benvev. Tilstanden utvikler seg når blodstrømmen til et bein er begrenset eller avskåret. Til slutt fører denne mangelen på blodstrøm til at beinvevet dør.

Behandling for denne tilstanden starter vanligvis med medisinering og fysioterapi, selv om de fleste pasienter etter hvert krever kirurgisk behandling. Det er noen medisiner som kan brukes både til å kontrollere smerter og for å forhindre opphopning av blodpropper eller lipider som kan gjøre tilstanden verre. Forbedring av blodstrømmen til den berørte ledd er en primær bekymring, og mange leger anbefaler å redusere vekten som brukes på leddet, samt å øve lavspenningsøvelser.

Hvis tilstanden er fanget i de tidlige stadiene, er det mulig å behandle det ved å fjerne den berørte delen av benet. Når dette er gjort, blir tilstanden eliminert. Den manglende delen av bein, hvis den er betydelig, kan erstattes av et bengraft. Hvis tilstanden ikke er fanget tidlig nok, må det berørte leddet kanskje byttes kirurgisk. Felles utskifting utføres oftest på knær eller hofter, når andre behandlinger har vært mislykket eller når tilstanden ikke ble tatt raskt nok.