Hva er behandlingen for uopprettelig oppkast?

Intraktabel oppkast er den kraftige tømmingen av magen som ikke reagerer på de vanlige behandlingsmetodene. Vedvarende oppkast kan raskt føre til dehydrering, og underernæring eller til og med sult kan oppstå hvis tilstanden ikke er kontrollert. Ustoppelig oppkast kan være et symptom på mange sykdommer, hvorav mange er alvorlige, så en pasient bør konsultere sin helsepersonell for å finne årsaken. Etter at den underliggende årsaken er forstått, kan legen velge mellom en rekke alternativer for behandlingsresistent oppkast. Mulige behandlinger for vedvarende oppkast inkluderer medisinering, administrering av intravenøse væsker, kirurgi, akupressur og akupunktur.

Hos gravid kvinner kalles intractable brekninger som hyperemesis gravidarum. Høyere hormonnivåer under graviditeten er vanligvis forbundet med kvalme og oppkast. En kvinne som er gravid med tvillinger, er mer utsatt for denne tilstanden fordi hennes hormonnivå er omtrent det dobbelte av en gravid kvinne som bærer et enkelt foster. Hyperemesis gravidarum er ikke det samme som morgenkvalme, som vanligvis er forbundet med en bestemt tid eller med matinntak.

Hvis en gravid pasient lider av behandlingsresistent oppkast, vil legen sannsynligvis innrømme henne til sykehuset. Der stoppes alt munninntak av mat og væsker. Intravenøse (IV) væsker administreres for å gi næring. IV kan inneholde folsyre og en rekke vitamin B-tilskudd.

Vedvarende oppkast kan også skyldes intestinal blokkering. Arrvev kan dannes etter abdominal kirurgi, tarmen kan bli vridd på grunn av en skade, eller det kan oppstå unormale vekst i tarmene. Behandling innebærer vanligvis kirurgi for å fjerne blokkering.

Noen pasienter kaster opp som svar på signaler mottatt fra hjernen. Signalene kan være sensoriske, for eksempel lukter, eller kan være en reaksjon på kjemikalier i blodet, for eksempel visse medisiner. Oppkast kan stoppe hvis signalkilden kan elimineres eller blokkeres. Med medisiner, kan et annet stoff eller dosering være nyttig. Legen kan også foreskrive stoffer som blokkerer signaler sendt av hjernen.

Kjemoterapi kan forårsake ustabil oppkast, særlig hos pasienter som får cisplastinkombinasjon kjemoterapi. Det kan være uhensiktsmessig å endre pasientens behandling, slik at legen kan velge en diettbehandling for å kontrollere oppkastet. Vanlige medisiner inkluderer difenhydramin, diazepam, metoklopramid, thietylperazin og dexametason.

Akupressur og akupunktur anbefales noen ganger som alternativer til tradisjonell medisin. Meditasjon kan være til nytte for noen pasienter hvis oppkast er forårsaket av angst eller stress. Fra 2011 ble det gjennomført begrensede vitenskapelige studier på akupressur, akupunktur og meditasjon, og resultatene ble blandet. Noen pasienter rapporterte betydelig forbedring, men andre oppnådde liten eller ingen lettelse. Beroligende pasienten, sørge for at han eller hun er komfortabel og andre typer støttende omsorg, kan også gi resultater.