Hva er forbindelsen mellom simvastatin og diabetes?

Vitenskapelig forskning indikerer en sammenheng mellom pasienter som tar høye doser av simvastatin og diabetes. De høyeste dosene av denne kolesterol-senkende medisinen bidrar til å forhindre hjertesykdommer og slag hos høyrisikopasienter. Sterke doser av simvastatin har imidlertid også blitt vist å øke risikoen for å utvikle type 2 diabetes. Da simvastatin er effektivt for å redusere kardiovaskulære hendelser, bør pasientene ikke slutte å ta denne medisinen før de konsulterer med sine leger. Simvastatin markedsføres under merkenavnet Zocor® i USA.

Simvastatin er en type stoff som kalles statin, eller en HMG-CoA reduktase inhibitor. Det bremser kroppens produksjon av kolesterol, og hindrer det i å bygge opp på arterievegger. Kolesteroloppbygging kan blokkere blodstrømmen til deler av kroppen, inkludert hjerte og hjerne. Ved å redusere mengden kolesterol og fettstoffer i blodet reduserer denne medisinen risikoen for slag og hjerteinfarkt. Simvastatin kan også redusere behovet for korrigerende kirurgi hos personer med høy risiko for å oppleve en kardiovaskulær hendelse.

Vitenskapelige studier som analyserer fem kliniske studier med nesten 33 000 pasienter har etablert en sammenheng mellom simvastatin og diabetes. Pasientene som fikk høye doser opplevde en redusert risiko for hjertesykdom med rundt 16 prosent. De sterkeste dosene av stoffet øker pasientens risiko for å utvikle type 2-diabetes med ca. 12 prosent mot placebo. Type 2 diabetes påvirker mer enn 25 millioner mennesker alene i USA.

Ifølge denne undersøkelsen var det en ekstra sak av type 2 diabetes for hver 498 pasienter som tok en høy dose simvastatin i 12 måneder eller mer. Rundt tre pasienter i 498 ble spart over store kardiovaskulære hendelser. Totalt utviklet rundt 8,4 prosent av pasientene i kliniske studier sykdommen, selv om noen tok en moderat dose av legemidlet. Ingen av pasientene hadde utviklet diabetes før studien.

Det er ingen endelig forklaring på denne forbindelsen mellom simvastatin og diabetes. Mange av faktorene som bidrar til kardiovaskulær sykdom og behovet for å ta simvastatin bidrar også til type 2 diabetes. Det er mulig at de individer på simdastatinbehandling med høy dose hadde predisponert for å utvikle sykdommen. Det har vært spekulasjoner om at diabetes kan ha blitt utløst av en stillesittende livsstil som følge av simvastatin-indusert muskelsårhet. Typen av statin påvirker ikke diabetesrisiko, bare doseringen.

Til tross for denne sammenhengen mellom simvastatin og diabetes, er fordelene ved å ta stoffet for å hindre kardiovaskulære hendelser oppveier risikoen for å utvikle sykdommen for de fleste pasienter. Pasienter og leger bør diskutere muligheten for å utvikle diabetes ved bestemmelse av riktig dosering av simvastatin og nødvendige livsstilsendringer. Pasienter som for tiden tar simvastatin, bør ikke plutselig stoppe deres diett uten å konsultere sine helsepersonell.

Denne medisinen tas en til tre ganger daglig i tablettform. Pasienter starter vanligvis med en lav dose som gradvis økes til det mest effektive nivået for den enkelte er nådd. Simvastatin er mest effektivt som en del av en livsstilsendring som inkluderer lavt kolesterol, lavt fettinnhold og økt trening. Vanlige bivirkninger er hovedsakelig gastrointestinale som forstoppelse og kvalme. Personer med leversykdom bør ikke ta simvastatin.

I tillegg til sammenhengen mellom simvastatin og diabetes har USAs mat- og stoffadministrasjon kunngjort helsepersonell at de høyeste dosene av denne statinen også kan føre til myopati. Personer som tar 80 milligram daglig, har en økt risiko for å utvikle muskelskade, spesielt i løpet av det første behandlingsåret. Faktorer som påvirker risikonivået inkluderer genetisk predisponering mot simvastatinrelatert myopati og interaksjoner med andre medisiner. Noen former for myopati, inkludert rhabdmyolyse, kan forårsake alvorlig organsvikt. Dosen på 80 milligram er reservert i USA for bare de pasientene som har tatt det i mer enn et år uten tegn på myopati.