Hva er forbindelsen mellom vaginal utslipp og overgangsalder?

Noen form for vaginal utslipp er vanlig gjennom en kvinnes liv, inkludert under og etter overgangsalderen. Når en kvinne nærmer seg eller når overgangsalderen, er den viktigste forandringen hun opplever, at den normale blødningen hun har på grunn av menstruasjonen, vil bli uregelmessig, så sakte og til slutt opphøre. Denne prosessen er litt forskjellig for hver kvinne, så variasjoner i hvordan månedlig blødning stopper, er normalt ingen grunn til bekymring.

Hvis en kvinne har nådd overgangsalder, noe som betyr at hun ikke har hatt en menstruasjon i minst et år, burde hun aldri se noen vaginal utslipp som inneholder blod. Hvis hun har noen form for blodig vaginal utslipp og overgangsalder, er det en indikasjon på at hun kan ha en alvorlig tilstand og bør konsultere en lege så snart som mulig. Denne typen utslipp kan indikere muligheten for mange forskjellige forhold, inkludert fibrør eller livmorhalskreft. I de fleste tilfeller er det sannsynlig å være et godartet problem, men fordi muligheten for kreft eksisterer, er det viktig å få det sjekket.

Andre ganger kan kombinasjonen av vaginal utslipp og overgangsalderen være en grunn til bekymring hvis utslippet er merkelig farget, for eksempel brun eller lysrosa. Slike misfarget utslipp er sannsynligvis et resultat av en hvilken som helst type blødning, og det kan indikere et problem med skjeden, livmorhalsen eller livmoren. Det bør undersøkes, selv om det ikke er ledsaget av andre symptomer. Denne typen blødning skyldes ofte polypper eller fibroider, men det kan også signalere andre problemer.

Noen ganger når en kvinne blir eldre, er problemet med vaginal utslipp og overgangsalderen at hun har en tendens til å slutte å ha normal utslipp, på grunn av hormonelle endringer, noe som resulterer i vaginal tørrhet. Dette kan forårsake problemer under samleie, men det er normalt og indikerer sjelden hvilken som helst type alvorlig problemstilling. Vanligvis kan kvinner løse vanskeligheter med vaginal tørrhet under samleie gjennom bruk av smøremidler.

I noen tilfeller er en kvinnes bekymringer angående vaginal utslipp og overgangsalderen knyttet til tilstedeværelsen av en klar eller hvitaktig utslipp. Denne typen utslipp er normal i alle stadier av en kvinnes liv, og er ikke en grunn til bekymring. Bare hvis utslippet blir for høyt, eller hvis det har en dårlig lukt, må det undersøkes videre. I slike tilfeller kan utslippet være et symptom på en gjær eller annen infeksjon, noe som krever medisinsk hjelp til å løse.