Hva er forholdet mellom lysin og helvedesild?

Lysine er en aminosyre som enkelte forskere tror kan bidra til å kurere eller i det minste øke utvinningen av mennesker som lider av helvedesild, noe som er en sykdom relatert til kyllingpokker som etterlater kløende røde vellter på huden.

Lysin er anerkjent i behandling av herpes simplex 1 og 2, to typer av virus som forårsaker kaldt sår og kjønnsvorter. Helvedesild er forårsaket av varicella-zoster-viruset, men noen forskere teoretiserer at aminosyren også kan fungere for mennesker som lider av helvetesild. Kliniske forsøk utført i mange deler av verden har vist løfte, men i de fleste tilfeller er det ingen klar eller dokumentert forbindelse mellom lysin og helvedesild. Behandlinger kan fungere for noen mennesker, men ikke alltid, og ikke pålitelig.

Helvedesild er en smertefull medisinsk tilstand som skyldes reaktivering av varicella-zoster-viruset i kroppen. Dette viruset forårsaker også kyllingpokke. Etter at en person har kyllingpokk, som vanligvis skjer i barndomsårene, forblir varicella-zoster-viruset i kroppen i sovende tilstand. Av grunner som er uklare, opplever noen mennesker en reaktivering av dette viruset senere i livet. Alle som har hatt kyllingpokke kan utvikle helvetesild, men tilstanden er mer vanlig hos eldre voksne og hos personer som har svekket immunforsvar. Det kan også være en sammenheng mellom helvetesild og mennesker som hadde svært milde tilfeller av kyllingpokke i utgangspunktet.

Helvedesild begynner ofte med smerte langs en nervelinje på den ene siden av kroppen. Denne smerten er ofte alvorlig. Et utslag av blærer langs denne nervelinjen utvikler seg også, men noen som har helvetesild, får ikke utslett. Helvedesild kan også innebære kløe, prikkende følelser, tretthet og hodepine som er ledsaget av feber og kulderystelser.

Tilstanden vil løse seg selv over tid, men behandling med reseptbelagte antivirale medisiner kan redusere varigheten og redusere risikoen for komplikasjoner. I de fleste tilfeller anses behandling med lysin som eksperimentell, og kan ikke være et godt valg for alle pasienter.

Lysin er en essensiell aminosyre, og er en viktig byggestein for proteiner i både mennesker og dyr. Kroppen krever dette næringsstoffet, og det må oppnås ved å spise proteinrike matvarer eller ta kosttilskudd. I tillegg til å ha flere viktige roller for generell helse har lysin antivirale effekter og har blitt vist klinisk for å hindre at stammer fra herpes simplex 1 og 2 virusene kopieres.

Forskning indikerer at utbrudd av kjønnsherpes og forkjølelsessår kan reduseres eller forhindres ved regelmessig å ta lysinsupplement. Disse typer kosttilskudd er ofte tilgjengelige i helsekostbutikker eller apotek, og de kan også noen ganger kjøpes i høyere konsentrasjoner på resept. De fleste medisinske fagfolk er raske til å advare at lysin er bare et supplement og kan faktisk ikke kurere eller forhindre noen sykdommer i seg selv. Labforsøk har vist lovende resultater, men spesielt blant personer med mild til moderat utbrudd.

Fordelene med lysin for folk som har herpes simplex har ført til at noen leger kan teoretisere at aminosyren også kan være nyttig for behandling av helvedesild. Herpes zoster er ikke det samme viruset som herpes simplex, selv om de er relaterte. Det er ikke gjort mye forskning på den spesifikke forbindelsen mellom lysin og helvedesild, og det er ikke mye vitenskapelig bevis som støtter behandlingen. Likevel er mange mennesker villige til å prøve, og i de fleste tilfeller er det ingen skade i denne typen kortsiktige eksperimenter.

Lysin anses generelt som et trygt tillegg når det brukes på kort sikt. Standarddoser i løpet av et herpes simplex flare-up område fra 3000 til 9000 milligram per dag. For å hindre gjentakelser, kan folk ta 1000 til 3000 milligram per dag som noe av en forholdsregel. Forskning har ikke funnet noen sammenheng mellom lysin og helvedesild, så det er vanligvis ikke standardisert doseringsinformasjon tilgjengelig, men pasienter kan vanligvis følge retningslinjene for herpes simplex, skjønt.

I de fleste tilfeller er det en god ide for folk å snakke med en medisinsk profesjonell før selvbehandlende helvetesild, selv med noe så naturlig som en aminosyre. Selv om lysin og helvedesild har en forbindelse, krever tilstanden fortsatt medisinsk behandling, og en ekspert kan gi personlig rådgivning basert på individuelle omstendigheter og tilfeller. Venstre ubehandlet, kan helvedesild føre til komplikasjoner som bakteriell hudinfeksjon. Tidlig behandling med antivirale legemidler kan forhindre en komplikasjon som kalles postherpetic neuralgi, noe som involverer smerte som vedvarer lenge etter at et tilfelle av helvetesild har blitt løst.