Hva er forskjellen mellom urinrøret og urineren?

Urinrøret og ureteren er begge deler av urinveiene, drenerende urin fra henholdsvis blæren og nyrene. Begge består av rør som er i stand til sammentrekninger for å presse væske til sluttendemålet. De kan være utsatt for lignende problemer, inkludert kreft og steiner, små krystaller av mineraler som kan danne seg i nyrene eller blæren. Pasienter som utvikler forstyrrelser i urinrøret og urinleddet kan se en urolog, en medisinsk spesialist som fokuserer på urinveiene.

To urinledere løper fra nyrene, krysser fra magen og inn i bekkenet for å koble til blæren. Når blæren fyller, stimulerer den til slutt trang til å urinere, slik at en sphincter frigjør slik at urinen kan presses ned i urinrøret. Hos kvinner er denne strukturen veldig kort, mens menn har lengre rør å tømme fra blæren og gjennom penis. I tillegg bruker menn urinrøret for sæd, samt urin, mens kvinner har et separat kjønnsorgan.

Lignende navn på relaterte anatomiske strukturer kan bli forvirrende, selv om de også gir nyttig innholdsinformasjon. Det samme prefiks varsler folk om at urinrøret og urineren er en del av det samme fysiske systemet. Noen elever finner det nyttig å tegne et kart over urinveiene og merke delene for å styrke forskjellen mellom disse komponentene. En bevissthet om at det er to urinledere og bare en urinrør kan også være nyttig for å holde disse strukturene rett.

I både urinrøret og urinlederen kan stein være et medisinsk problem. Steinene kan blokkere røret, spesielt hos personer med naturlig smale anatomiske åpninger, noe som medfører en sikkerhetskopiering av urinen. Dette fører til smerte og betennelse. Ved urinblokkering kan blæren faktisk ødelegge. Sten kan bli fjernet kirurgisk, brutt fra hverandre med lydbølger, eller bestått med hjelp av medisinering, avhengig av størrelse og plassering.

En annen medisinsk problemstilling som kan oppstå i urinrøret og urineren er kreft. Disse strukturene kaster raskt celler, noe som kan øke risikoen for å utvikle unormal cellevekst etter hvert som nye vevsvev vokser. Kanker kan opprinnelig identifiseres som blokkeringer, til medisinsk bildebehandling gir mer informasjon om dem. Kirurgi er vanligvis nødvendig for å fjerne kreften, og pasienten kan trenge kjemoterapi og stråling for å håndtere tilstanden. Rekonstruktive kirurgiske prosedyrer kan erstatte segmenter av urinrøret og urineren som kan fjernes ved kreftbehandling.