Hva er funksjonen av perikardiet?

Perikardiet er en dobbeltlags, tynn, likevel sterk membran som omgir hjertet og røttene til de store blodårene som fører inn i og ut av orgelet. Det spiller en viktig rolle i å beskytte og stabilisere hjertet. Membranen gir også smøring for hjerteoverflaten og holder organet fra å bli for stort ved å begrense mengden plass der den kan vokse.

Membranen er plassert bak brystbenet og brusk av den tredje til syvende ribben på venstre side av brysthulen. Det indre laget, også kalt epikardiet, er et tynt lag bestående av mesothelialceller, spesialiserte celler som strekker brystet og bukhulen. Ytterlaget, kalt parietalperikardiet, består av fibrøst kollagenvev og elastiske fibriller. Plassen mellom de to lagene er fylt med væske som drenerer i lymfatiske og thorakale kanaler.

Stabilisering og forankring av hjertet er en viktig funksjon av perikardiet. Dens ligamentiske vedlegg holder hjertet på riktig sted i thoracic hule og holder organet i bevegelse. Membranen beskytter også hjertet mot skade og infeksjon som kan oppstå i organer og kroppsstrukturer nær organet, og fra skade forårsaket av eksterne slag mot brystområdet.

Perikardialvæsken bidrar til å smøre hjertet og redusere friksjonen på hjerteoverflaten når hjertet slår. En overflødig mengde væske kan imidlertid være farlig. Tilstanden, kalt perikardial effusjon, setter for mye press på hjertet og forhindrer ventriklene i å fylle riktig. Perikardial effusjon kan diagnostiseres gjennom et ekkokardiogram. Behandling for denne tilstanden kan omfatte antiinflammatoriske medisiner eller invasive kirurgiske prosedyrer.

Alvorlige komplikasjoner kan oppstå når perikardiet utvikler en infeksjon. Perikarditt, eller betennelse i perikardiet, oppstår vanligvis plutselig og kan vare i flere måneder. Symptomer inkluderer pusteproblemer og kraftige brystsmerter som kan øke ved hoste eller liggende flatt. Tilstanden kan også forårsake gastrointestinale symptomer, som for eksempel halsbrann eller fordøyelsesbesvær. Behandling for milde tilfeller av perikarditt inkluderer store doser av ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner, andre antiinflammatoriske medisiner.

Alvorlige tilfeller av perikarditt kan føre til at membranlagene tykes, danner arrvæv og smelter sammen eller med overflaten av hjertet. Denne tilstanden, kalt sammentrykkende perikarditt, forhindrer hjertet i å utvides fullt når blodet rushes inn i orgelet, som forstyrrer det normale blodstrømningsmønsteret. Behandling innebærer vanligvis kirurgi for å fjerne den herdede delen av perikardiet.