Hva er sammenhengen mellom stress og nattesvette?

Stress og nattsveier går ofte sammen, og begge forhold kan være årsaken til den andre. Angst og stress er en vanlig årsak til nattesvette, særlig hos menn. På den annen side kan nattesvette forstyrre søvnen og kan være en kilde til nød. I de fleste tilfeller krever behandling av nattesvette også behandling av stress og angst.

Nattsvette innebærer kraftig svette og kan være alvorlig nok til å dempe sengetøy og pyjamas. Søvn blir ubehagelig på våte ark, og kulderystelser blir sannsynlig. Når nattesvette er alvorlige, kan det være nødvendig å bytte laken, putevar eller til og med klær midt om natten. Denne aktiviteten er selvsagt en stor forstyrrelse i seg selv, noe som gjør avslapping og det er vanskelig å komme tilbake til å sove. I tillegg bekymre seg over fremtidige anfall av nattesvette og de tilhørende vanskeligheter kan føre til ytterligere angst og søvnløshet.

Flere forhold og faktorer kan være ansvarlig for nattesvette og tilhørende angst, og ytterligere faktorer kan bidra til deres frekvens og alvorlighetsgrad. Miljøfaktorer som romtemperatur kan føre til stress og nattesvette, og enkle tiltak som å tilbakestille termostaten, kan være nok til å kontrollere nattesvette. I andre tilfeller kan noen medisiner vise nattesvett som en bivirkning, og andre medisiner kan øke angst. Hormonelle skift i overgangsalderen kan også være ansvarlig for stress og nattesvette. Nattsvette har også vært knyttet til noen alvorlige medisinske tilstander, men ofte er nattesvette resultatet av stress.

Angst er en av de vanligste årsakene til nattesvette, særlig hos menn. Stress gjør forstyrret søvn mer sannsynlig, og denne plassen under søvnen fører til nattesvette. Selv når andre faktorer er ansvarlige for å forårsake tilstanden, vil høye nivåer av stress sannsynligvis øke alvorlighetsgraden av nattesvette.

Mange behandlinger og teknikker anbefales for å lindre både stress og nattesvette. Redusere koffeininntak er ofte nyttig for å redusere begge forhold. Stress relief teknikker som meditasjon og mosjon kan også redusere sværhet og frekvens av nattesvette.

Når stress ikke er den viktigste årsaken til nattesvette, kan behandlingen bli vanskeligere. For eksempel, når reseptbelagte medisiner bivirkninger er ansvarlig, bør medisiner ikke bare avbrytes, men en lege kan kanskje tilby et lignende resept. Selv i disse tilfellene, når stress ikke er hovedårsaken, reduserer stresset ofte en positiv effekt på nattesvette, og anbefalinger for behandling av stress og nattesvette er ofte synonymt.