Hva er vævsvæske?

Vevsvæske, også kjent som interstitialvæske, er et væske som omgir menneskets celler og andre dyr. Væsken har en rekke funksjoner knyttet til kroppens homeostase. Den er dannet rundt kapillærene på grunn av osmotisk trykk, og gjenvinnes kontinuerlig gjennom lymfesystemet. Hvis kroppen ikke kan behandle væsken, kan det oppstå forringende og muligens livstruende forhold.

Mange funksjoner som er nødvendige for kroppens celler å overleve og arbeide sammen, stole på vevsfluid. Den første er støtte. Celler som er suspendert i væske, er beskyttet mot skade forårsaket av vibrasjoner av dyrets bevegelse. Enda viktigere, det virker som et medium for at celler skal sende kjemiske meldinger til hverandre. En relatert funksjon er at væsken fungerer som et avfallssystem for hver celle den omgir.

Væskefluid er skapt gjennom osmotisk trykk i kroppens kapillærer. I osmose vil vannet naturlig flyte fra et område med lav oppløsningskonsentrasjon til høy oppløsningskonsentrasjon dersom en permeabel membran separerer de to områdene. Blodkapillærene er en perfekt membran for interstitial væske. En kontinuerlig strømning av blodet sammen med høy konsentrasjon av oppløsninger i blodet sikrer at osmotisk trykk opprettholdes mellom blod og vævsfluid like utenfor kapillæren.

Akkurat som blodet kommer fra, blir væskefluid sirkulert gjennom hele kroppen. Lymfesystemet, en hovedkomponent i kroppens immunsystem, sirkulerer væskefluid tilbake i blodet der syklusen begynner igjen senere. Dette systemet er avhengig av et dyr som opprettholder riktig hydrering.

Selv om det er forårsaket av en parasitt, er elefantiasis et utmerket eksempel på hva som skjer når lymfesystemet ikke kontinuerlig kan resirkulere interstitialvæske. Elephantiasis presenterer som ekstrem hevelse i beina og kjønnsorganene. Bare disse områdene påvirkes ettersom tyngdekraften trekker væske til det laveste punktet. Tilstanden kan behandles gjennom antibiotika. Selv om hevelse reduseres etter behandling, er langvarige kosmetiske og funksjonelle bivirkninger mulige avhengig av hvor lenge en pasient venter før behandling.