Hva er vasodilatasjon?

Vasodilatasjon, også referert til som vasodilatasjon, er utvidelsen av blodkar som oppstår når musklene i veggene til slike kar blir avslappet. Vasodilatasjon kan forekomme av mange forskjellige grunner, fra medisiner til trening. Det er det motsatte av vasokonstriksjon, hvor blodkarrene sammentrekker og smelter. Utvidelsen av blodkar fører til en reduksjon av blodtrykket, mens forstyrrelsen av blodårene fører til en økning. Enten prosessen kan begrenses til et enkelt organ eller organsystem, eller det kan skje gjennom hele kroppen.

Alt som fører til vasodilatasjon er kjent som en vasodilator. Vasodilatorer kan være naturlige eller kunstige, og de kan være interne eller eksterne. Noen medisiner er vasodilatatorer, disse brukes vanligvis til å kontrollere høyt blodtrykk. Fortynding og innsnevring av blodårene skjer nesten nonstop basert på mengden blod som trengs i en hvilken som helst del av kroppen på et gitt tidspunkt. Det kan også oppstå på grunn av ulike hormoner eller signaler i nervesystemet.

Legemidler som induserer denne tilstanden blir ofte brukt til å behandle flere forskjellige forhold. De brukes ofte til å behandle hypertensjon, en tilstand der man vedvarende har svært høyt blodtrykk. De kan også brukes til å behandle hjertebetingelser som angina og kongestiv hjertesvikt ved å opprettholde et lavere, sunnere blodtrykk. Opprettholde et lavere blodtrykk ved bruk av medisiner som fører til vasodilatasjon, kan redusere risikoen for mange forskjellige hjertelaterte sykdommer hos de med unormalt høyt blodtrykk.

I noen varmblodige dyr er denne prosessen en metode for å opprettholde en konsistent og sunn temperatur. Når det ytre miljøet er veldig varmt, vil noen av blodkarene til slike dyr utvide og omdirigere varmt blod til hud eller ekstremiteter av dyrene. Når det varme blodet er nær huden, kan varmen komme ut i miljøet, kjøle dyret ned til bedre temperaturer. Når utemiljøet er kaldt, kan vasokonstriksjon oppstå og ha motsatt effekt, holde det varme blodet rundt dyrets vitale organer.

Det er mange forskjellige ting i og utenfor kroppen som kan forårsake vasodilatasjon. Inne er histamin og melkesyre blant de mange forskjellige kjemikaliene som kan føre til at blodkarene utvides. Trening og muskelarbeid kan også føre til utvidelse av noen blodårer. Eksterne årsaker kan være så enkle som mangel på overdreven mengde støy og lys. Tetrahydrocannabinol (THC), den aktive komponenten av marihuana, forårsaker også mild vasodilatasjon og fører til rødmen av øynene til marihuana-brukere.