Hva er forbindelsen mellom sertralin og diaré?

Den viktigste sammenhengen mellom stoffet sertralin og diaré er at fordøyelsesproblemet er en av de vanligste bivirkningene av stoffet. Oppover 10% av de som tar stoffet, forventes å oppleve tilstanden, i hvert fall i henhold til enkelte studier og kliniske studier. Sertralin er et populært antidepressivt middel mange steder, og det regnes vanligvis veldig effektivt for å behandle både depresjon og angst. Sammen med diaré klager pasienter ofte på kvalme, tretthet og insominia, men mange avgjør at avvikene er verdifulle fordelene. På samme måte er alle som er opptatt av alvorlighetsgraden eller varigheten av symptomene deres ofte kloge for å få en medial mening. Diaré som varer mer enn noen få dager eller det ser ut til å forverres med tiden, kan føre til mer kompliserte helseproblemer, og i disse tilfellene kan det være fornuftig å prøve et annet stoff.

Sertralin tilhører en klasse med legemidler kalt selektive serotonin reuptake inhibitorer (SSRI), som er utviklet for å motvirke depresjon. Denne effekten antas å oppnås ved å balansere nivåene av kjemiske budbringere som kalles nevrotransmittere i hjernen. Serotonin og noradrenalin er allment antatt å være mest nært knyttet til humør, og de fleste antidepressiva legemidler fokuserer på en eller begge nevrotransmittere. SSRIer som sertralin balanserer nivåene av serotonin ved å hindre nerver som skaper kjemikalien fra å ta det opp igjen. Dette resulterer i at mer serotonin er tilgjengelig i hjernen for å stimulere andre nerver og løfte pasientens humør.

En rekke forskjellige stoff merker innlemme sertralin, og avhengig av den nøyaktige sammensetningen av disse legemidlene kan diaré være en mer eller mindre fremtredende bivirkning. Generelt har de to vært kjent for å gå hånd i hånd. Som en følge av dette, kan de fleste medisinene som inneholder sertralin i det hele tatt, og ofte forårsake milde anfall av tarmkreft.

De fleste land rundt om i verden krever at farmasøytiske legemidler gjennomgår omfattende testing før de kan bli introdusert til og solgt på markedet. Disse testene ser ofte først ut for grunnleggende sikkerhet og enhetlighet, men de fleste vil også dokumentere bivirkninger og se på sammenhenger mellom stoffet og andre forhold, enten de er milde eller alvorlige. Kliniske studier utført på sertralin har i stor grad bekreftet bivirkningsforbindelsen mellom sertralin og diaré. Ifølge mange studier er diaré faktisk den nest mest sannsynlige bivirkningen bak kvalme.

Bare fordi det er etablert, betyr det ikke at det er uunngåelig, skjønt. De fleste tester har vist at færre enn en av fem personer som tar denne klassen av medisiner, vil bli påvirket av denne spesielle bivirkningen. Likevel er det vanlig at folk skal være oppmerksomme på det og vet å se etter det.

Som alle legemidler har sertralin både sjeldne og vanlige bivirkninger. Sjeldne bivirkninger er generelt mye mer alvorlige og inkluderer ting som hjerteproblemer, blodproblemer, og til og med død. Som navnet tilsier, er dette svært lite sannsynlig, og folk bør ikke vanligvis være opptatt av å utvikle slike problemer hvis de ellers er i god helse. Forbindelsen mellom sertralin og diaré faller mye mer på den “vanlige” siden av spekteret, men det betyr at pasientene ikke bør være bekymret hvis det oppstår.

Andre vanlige bivirkninger av sertaline inkluderer søvnløshet, tørr munn og tretthet, som alle er dokumentert hos en betydelig prosentandel av pasientene som tar behandlingen. Bivirkninger som disse bestemmes vanligvis gjennom avsluttede forsøk hvor noen deltakere tar stoffet og andre tar placebo for å vise at bivirkningene er knyttet til behandlingen og ikke en ikke-relatert miljøfaktor.

Diaréen som følger med sertralinbruk er i de fleste tilfeller relativt moderat, og varer vanligvis bare i noen dager. Problemer kan oppstå når tilstanden er mer alvorlig, så vel som når den varer i en uke eller mer. Diaré kan virkelig dehydrere en person, og langvarig irritasjon kan føre til betennelse i tarmene og muligens infeksjon. Alle som er opptatt av at diaréen ikke slipper opp eller blir verre, bør vanligvis planlegge en avtale med helsepersonell for å komme til roten til problemet. Dette er spesielt viktig hvis diaréen ledsages av symptomer som feber eller svimmelhet, da disse kan tyde på en mer alvorlig tilstand. Generelt bør pasientene fortsette å ta medisinen som tidsplan, før de blir bedt om å stoppe av foreskriveren.