Hva er inkubasjonstiden for vannkopper?

Inkubasjonsperioden for vannkopper er omtrent to uker lang. Under denne inkubasjonsperioden vil en person ikke vise symptomer på sykdommen. For det meste av denne tidsperioden er han eller hun ikke engang smittsom. Men i haleenden av inkubasjonsperioden kan den berørte personen begynne å spre sykdommen, selv om det ikke har oppstått noen symptomer ennå.

Den lange inkubasjonsperioden for vannkopper er en av årsakene til at sykdommen er så smittsom, særlig blant barn. Mange ganger vil barna gå i skole i inkubasjonstiden av sykdommen og spre den til de rundt dem. Barn spredte sykdommen mest. Kyllingkopper er svært smittsom og kan spre seg via hoste eller nyser. I løpet av de siste 48 timene av inkubasjonstiden kan en person sprede vannkopper til andre.

Når inkubasjonstiden går forbi, vises tegnene på vannkopper. I tillegg til vannkopper kan disse også inkludere feber, hodepine og magesmerter. Heldigvis for barn er milde vannkopper relativt ufarlige. Sykdommen passerer om noen dager, og blærene vanner vanligvis bort i de følgende ukene. Når en person får kokepok, er det svært lite sannsynlig at han eller hun vil få det igjen.

Selv om kokepok er mest ufarlig hos barn, kan det være en livstruende sykdom for noen grupper. Gravide kvinner, nyfødte og voksne kan alle utvikle alvorlige kokepokomplikasjoner. I verste fall kan kokkopper føre til encefalitt, en hevelse i hjernen som kan være livstruende. Hvert år dør ca 100 mennesker av vannkopper.

Den lange inkubasjonsperioden kan delvis skyldes så høye tall. En voksen som ikke har hatt vannkopper, bør unngå noen med vannkopper eller andre åpenbare symptomer. Siden sykdommen er smittsom i løpet av inkubasjonsperioden, er en person fortsatt i fare fra å fange den fra alle som har sykdommen, men har ennå ikke vist symptomer.

Voksne med vannkopper er vanligvis anbefalt å se lege. For barn er motsatt vanligvis anbefalt. Barn med kokker anbefales i stedet for å unngå legekontor, med mindre symptomene blir svært alvorlige eller høy feber presenterer seg selv. Kyllingkopper vil nesten alltid gå bort alene, og det er ingenting en lege kan gjøre for å hjelpe fremskynde prosessen. Det eneste som kommer til legen, vil i disse tilfellene øke sjansen for at barnet vil spre sykdommen til andre.