Hva er uveitt?

Uveitt er en svært farlig betennelse i øyets midtre område, kjent som uvea. Hvis uveitt blir ubehandlet, kan det føre til alvorlig synshemming eller blindhet, noe som gjør oppmerksomhet fra en oftalmolog kritisk sammen med overholdelse av behandlingsplanen utarbeidet av legen. Det finnes en rekke behandlingsalternativer som kan brukes til å håndtere og behandle denne betennelsen.

Pasienter med uveitt opplever vanligvis smerte i det berørte øyet. De kan også ha kløende, hovne øyne, og oppleve uklart syn eller floaters i deres syn som gjør det vanskelig å se. Tåreproduksjonen kan også øke, noe som gjør øynene fuktige og ujevn. Det er heller ikke uvanlig at uvea blir svak eller rødaktig, noe som indikerer at kroppen kjemper mot betennelser.

Noen vanlige årsaker til uveitt inkluderer systemisk infeksjon, autoimmune lidelser, traumer i øyet og eksponering for toksiner. Noen ganger er årsaken ikke klar. Tilstanden blir ofte kronisk, gjentagende igjen og igjen eller skjer konstant på lavt nivå. Over tid kan blodtilførselen til retina bli skadet, og pasienten kan utvikle alvorlige synsproblemer.

Uvea inkluderer iris, ciliary body og choroid. Betennelse som involverer iris kan være kjent som fremre uveitt eller iriditt. Mellomliggende uveitt innebærer ciliary kroppen, mens den bakre form innebærer choroid, i en infeksjon også kjent som choroiditt. I diffus eller panuveitt er hele uvealtraktoren involvert, snarere enn et bestemt område.

Umiddelbar behandling av uveitt innebærer administrering av steroider for å redusere betennelse og hevelse, noe som vil redusere risikoen for skade på øyet. Pasienten kan også oppfordres til å bruke kompresser for å bringe lindring til øyet. Ytterligere medisiner kan gis i tilfelle at betennelsen er forårsaket av en infeksjon eller autoimmun lidelse, og øyet vil fortsette å overvåkes til betennelsen er løst. Langvarig behandling kan være nødvendig i tilfelle uveitt forbundet med kronisk uhelbredelig tilstand.

Alle som opplever synforandringer, markert rødhet eller uklarhet i øynene, eller smerte i øynene, bør se en lege, helst så snart som mulig. Betingelser som involverer øyet kan slå farlig veldig raskt hvis de ikke er adressert, og i tillegg til potensielt forårsaker synskader, kan slike forhold også indikere tilstedeværelsen av et alvorlig underliggende medisinsk problem som må behandles.