Hva skal jeg gjøre hvis jeg støter på en bilulykke?

Når de fleste møter en ulykke der en bil har vært involvert, er deres første instinkt å hjelpe. I noen situasjoner kan hjelp fra en tilhenger være ekstremt nyttig, og du bør tilby deg hjelp. I andre tilfeller er du sannsynligvis ikke nødvendig, og skal hjelpe deg ved ulykkesstedet ved å kjøre sakte og forsiktig forbi og overholde forespørsler fra lovhåndhevelse på stedet. Lær å bruke dommen din på et vraksted, og husk at sekundære vrak på grunn av gummihalsing på stedet av en primær ulykke ikke er uvanlig.

Hvis du er den første personen som ser bilulykke, bør du alltid stoppe. Sørg for å flytte ditt eget kjøretøy helt og trygt ut av veien, og husk å parkere det og sette bremsen før du slår av tenningen. Gå langs siden av veien for å yte hjelp, snarere enn i veibanen, og hvis du har kjøreløsninger i kjøretøyet, bør du vurdere å sette dem ut mens du går mot vrakstedet slik at nærliggende drivere vil være oppmerksomme på situasjonen.

Når du kommer til nettstedet, spør etter alles helse og vurder tilstanden til ofrene. Hvis et offer er bevisstløs, avgjøre hvorvidt han eller hun har en puls, og legg merke til hvor mange ofre det er. Hvis ofrene kan bevege seg uavhengig, kan de hjelpe til med sikkerhet på siden av veien. Ikke flytt et offer som er alvorlig skadet, med mindre han eller hun er i umiddelbar fare for dødsfall. Hvis du eller et av ofrene har en mobiltelefon, bruk den til å ringe beredskapstjenester, eller flagg ned en bestått bil og be dem om å ringe for deg. Pass også på at bilene på stedet er slått av, og at deres parkeringsbremser er satt for å hindre at de ruller.

Når du ringer nødtjenester, vær rolig og informativ. Begynn med å si at nødsituasjonen er en bilulykke, og gi dispatcheren plasseringen av vraket. Dette tillater dispatcheren å sende straffhåndhevelse og ambulanse umiddelbart. Neste, snakk med dispatcheren om antall ofre og deres tilstand, slik at hun kan overføre denne informasjonen til ambulansen. Hvis noen har behov for førstehjelp, kan dispatcheren lede deg gjennom det. Ikke heng opp før dispatcheren har fortalt deg at det er hensiktsmessig å gjøre det.

Hvis du har førstehjelpstrening som ofrene kan dra nytte av, tilbyr du det. De fleste deler av verden har gode samaritanske lover for å beskytte personer som hjelper til ved ulykkesscener. Når nødhjelpstjenester kommer til scenen, sørg for å fortelle dem om eventuelle førstehjelpstiltak som du tok, for eksempel å påføre trykk på et sår, bruke brystkompresjoner eller flytte et offer. Etter at politimyndigheten kommer på scenen, gi kommandanten din informasjon, og følg hans eller hennes retninger. I de fleste tilfeller vil du bli bedt om å forlate, hvis det er mulig, for å bidra til å fjerne scenen.