Hva er behandlingen for galleblæreslam?

Ikke alle forekomster av galleblæreslam krever behandling, men når de gjør det, endres det til kosthold, bruk av visse medisiner, og i ekstreme tilfeller er kirurgi de tre mest populære alternativene. Slam fører noen ganger til gallestein, men ikke alltid, og det er vanligvis bare problematisk når det forårsaker smerte. I de fleste tilfeller vil kroppen naturlig skylles opp med tiden. På samme måte er det visse matvarer og teknikker – å spise mindre måltider hele dagen, for eksempel, og å begrense kolesterolet – som kan hjelpe. Noen mennesker finner også at kommersielle “detox” eller “rense” rutiner fungerer bra, i hvert fall på kort sikt. Slam som er vedvarende og ikke reagerer på endringer i matinntaket, kan kreve medisinsk inngrep. De fleste helsepersonellene starter med en serie med rusmidler, og hvis disse ikke er effektive, kan det være nødvendig med kirurgi. Noen ganger kan kirurger rense galleblæren, men oftere fjerner de kjertelen helt.

Gallbladder slam, også kjent som “biliary sludge”, er i utgangspunktet oppbygget og rester som ikke har klart å filtrere ut med galle slik den burde. Hos friske mennesker, fungerer galleblæren i forbindelse med leveren for å produsere galle og bidra til å bryte ned kolesterol og visse fettstoffer. Slam kan være tykt eller tynt, og eksperter sier at mange mennesker har tilstanden uten å innse det. Det kommer ofte og går, og er vanligvis bare problematisk når slammet er tykk nok til å forårsake sikkerhetskopier som kan føre til smerte og kramper.

Slamoppbygging er ofte en forløper til gallestein, som er svært smertefull og kan være skadelig for fordøyelsessystemet, men forbindelsen er ikke bestemt. De fleste med slam vil ikke fortsette å produsere steiner. Forholdet gjør behandling mer viktig i alvorlige tilfeller, skjønt.

De minst invasive behandlingene innebærer diettendringer. Å spise en liten frokost første ting hver morgen er en veldig vanlig anbefaling, da dette kan hindre galle som sitter i kjertelen over natten, fra å ha en sjanse til å skille seg når en person kommer opp og om. Mange eksperter anbefaler også å spise flere små måltider med jevne mellomrom hele dagen, i stedet for å konsumere bare to eller tre store porsjoner mat, siden dette kan hjelpe galleblæren mer effektivt å håndtere volumet.

Redusere antall kalorier som forbrukes generelt kan også være nyttig, og det er nesten alltid anbefalt å begrense mat og drikke som er høyt i fett og kolesterol. Slam er vanligvis dannet som svar på overflødig kolesterol som ikke kan behandles, så begrensende mengder som forbrukes, er en naturlig måte å forhindre buildups på.

Andre diettendringer begynner med å bruke kosttilskudd for å avgifte fordøyelseskanalen. Tallrike forskjellige drikker og piller finnes i de fleste helsekostbutikker som hjelper til med å skylle de skadelige stoffene ut av kroppen, inkludert galleblæren og områdene rundt den. En økning i koffein i dietten har også blitt vist av enkelte studier for å bidra til å rense slammet fra kroppen. Innånding av mer av dette stoffet kan være nyttig, så lenge andre medisinske problemer ikke er tilstede.

En rekke helsespesialister kan også anbefale strenge “rengjøringsplaner” som ofte ser ut som juicefast: planer som begrenser kaloriinntaket til visse væsker og “rene” matvarer som frukt og grønnsaker. Selv om disse kan være effektive for å hjelpe galleblæren, renser seg selv slam raskere enn det ellers ville, anbefaler de fleste eksperter at de bare brukes i moderasjon, og bare under omsorg av en lege eller registrert dieter. Fasts, cleanses og detoxes er populære i mange markeder, men ikke alle er effektive – og noen kan faktisk være skadelige under feil omstendigheter. Det er vanligvis best for folk som vurderer disse typer diettbegrensninger for å snakke med en helsepersonell først.

Ulike typer medisinske løsninger kan også brukes ved behandling av galleblæreslam. Reseptbelagte medisiner kan raskt bidra til å løsne og fjerne giftstoffer fra kroppen, og sammen med kostholdsendringer kan det fjerne problemet og redusere sjansen for at det skjer igjen. Smertepiller kan også hjelpe en person til å vente på kroppens naturlige renseprosess.

Personer som har vedvarende problemer med galleblæreslam eller som har ekstrem smerte fra tilstanden kan være gode kandidater for kirurgi. Noen ganger kan kirurger komme inn i kjertelen og skylle det ut, men oftere må det bare fjernes. Fordøyelsesprosessen fungerer fint uten det i de fleste tilfeller. Kirurgisk fjerning av galleblæren er en enkel prosess som har en kort utvinningstid, men det regnes som et alternativ til siste utvei på grunn av farene som oppstår under enhver type operasjon.