Hva er det ekstrapyramidale systemet?

Det ekstrapyramidale systemet er et neuralt nettverk i sentralnervesystemet som bidrar til å regulere og modulere bevegelse. Det er en del av motorsystemet, sammen med pyramidale eller kortikospinale kanaler. Dette nettverket stammer fra regioner i den menneskelige hjernen, som pons og medulla, og fortsetter til ryggmargen. Inntak av stoffer eller medisiner kan påvirke det ekstrapyramidale systemet, noe som fører til forstyrrelser i bevegelse og balanse.

Det ekstrapyramidale systemet styrer indirekte bevegelse. Det kalles også den indirekte aktiveringsveien til motorfunksjoner. Primært er det ekstrapyramidale systemet involvert i å opprettholde likevekt, koordinering, holdning, muskelton og reflekser. For eksempel, når en person forsøker å opprettholde en oppreist stilling mens du sitter eller står, samler mange muskler på en koordinert måte. Denne koordinasjonen er under ufrivillig kontroll av de ekstrapyramidale veiene, nemlig rubrospinalkanalen, tektospinalkanalen, retikulospinalkanalen og vestibulospinalkanalen.

Anatomisk består dette systemet av samlinger av nevroner i hjernestammen, inkludert rødkjernen, overlegen colliculus, retikulær formasjon og vestibulære kjerner. Store axoner fra den røde kjernen danner rubrospinalkanalen, og bidrar til å kontrollere bevegelsene til de øvre lemmer. De vestibulære kjernene mottar inngang fra indre øre, ryggmargen og hjernehinne, og danner vestibulospinalkanalen for postural justeringer av nakken, hodet, stammen og lemmer. I tillegg danner den overordnede colliculus tektospinalkanalen, som er viktig i refleksbevegelsene til hodet og øynene, slik som lukning av øyelokkene før en fremmedlegemer kan nå øyet. Endelig danner den retikulære formasjonen retikulospinalkanalen, noe som er essensielt i muskelkontroll.

Når det er en sykdom eller tilstand som påvirker det ekstrapyramidale systemet, kan abnormiteter i muskelton, reflekser og holdning oppfattes. Et sett med symptomer som kalles ekstrapyramidale symptomer (EPS) kan oppstå som følge av inntak av stoffer eller stoffer som virker på hjernen og dets signalveier. Det antipsykotiske stoffet haloperidol, som brukes til behandling av schizofreni, kan forårsake EPS.

Eksempler på EPS inkluderer akinesi, akatisi, torticollis og dyskinesi. En person med akinesi har problemer med å starte en bevegelse, mens en person med akatisi er rastløs og ikke kan forbli stille. Torticollis årsaker er at personen opplever smertefulle nakkepasmer. Dyskinesi forårsaker ukontrollable ansiktsfester.

Kaninsyndrom, de fine og ufrivillige rytmiske bevegelsene i munnen uten tunge involvering, er et sjeldent sett med EPS på grunn av år med behandling med antipsykotiske stoffer. Medisinene som vanligvis er involvert i kaninsyndromet er haloperidol, pimozid og fluphenazin. Kaninsyndrom som også vært knyttet til langvarig bruk av olanzapin, klozapin og risperidon. Dessverre kan dette syndromet ikke behandles enkelt. Når det er nødvendig med antipsykotiske medisiner, kan en pasient skiftes til atypiske antipsykotiske legemidler, som quetiapin og remoksiprid, som har mindre sannsynlighet for å forårsake kaninsyndrom.