Hva er forbindelsen mellom tamoxifen og håravfall?

Forbindelsen mellom tamoxifen og hårtap er ikke godt forstått. En liten prosentandel av pasientene som tar dette legemidlet, kan oppleve litt tynning av håret, selv om det ikke er sikkert om denne tynningen skyldes tamoxifen eller av de forholdene stoffet tas for å behandle. Når behandling ikke lenger er nødvendig, kan en pasient slutte å ta tamoxifen, og håravfall vil vanligvis reversere innen noen få måneder eller et år.

Helsepersonell anslår at tamoxifen og hårtap er forbundet med kanskje 5 prosent av pasientene som tar dette stoffet. Av disse pasientene kan noen oppleve total hårtap, mens andre kanskje ser bare en liten uttining av håret. Hårtap er mest vanlig med håret på hodet, selv om håret kan falle ut eller tynne på resten av kroppen også.

Hårtap betraktes som en ekstremt sjelden bivirkning av tamoxifen. I mange tilfeller kan pasienter som tar tamoxifen oppleve hårtap som følge av en annen tilstand eller behandling de tar. Tamoxifen kan brukes til å redusere risikoen for å utvikle brystkreft eller annen kreft eller som en del av en behandlingsplan for å bekjempe kreft. Når det brukes sammen med andre behandlinger, for eksempel stråling eller kjemoterapi, er det mer sannsynlig at håravfall vil oppstå. Selv om en pasient tar tamoxifen og håravfall oppleves, betyr dette ikke at dette stoffet er årsaken til pasientens hårtap.

Pasienter som trenger å ta tamoxifen lenge, og som opplever håravfall, enten fra medisinen eller fra en annen årsak, kan vanligvis behandle hårtapet med over-the-counter medisiner. I noen tilfeller fortsetter håret å tynne og falle ut for hele tiden at en pasient tar medisinen, noe som betyr at hårtapet må behandles gjennom denne tiden. Denne bivirkningen er ikke livstruende, men pasientene kan derfor ikke behandle hårtap og bare vente på medisinen.

Når behandlingen med tamoxifen er stoppet, ser de fleste pasienter som opplever håravfall, omvendt innen et par måneder. Tynt hår vil vanligvis vokse tilbake til måten det var før behandlingen startet, men det er også mulig for pasientens hår å vokse seg tynnere eller tykkere enn det var før. I sjeldne tilfeller kan pasienter oppleve permanent hårtap, selv om dette vanligvis ikke settes som en bivirkning av tamoxifen.