Hva er glenohumeral ledd?

Den glenohumerale ledd er vanligvis kjent som skulderleddet. Normalt møter humerus- eller øvre armbenet skulaen eller skulderbladet for å danne det som er klassifisert som en ball og sokkel. Dette skyldes at det runde, kuleformede hode av humerus passer inn i et grunt, sokkelformet hulrom i skulaen kjent som glenoidhulen. Arrangementet tillater et stort spekter av bevegelse, men samtidig er leddet ikke veldig stabilt, avhengig av de omkringliggende musklene og leddbåndene for å holde alt sammen og forhindre skade.

Generelt er hodet til humerus og innsiden av glenoidhulen dekket i et tøft, glatt vev som kalles brusk, noe som gjør at overflatene kan glide over hverandre. Et smøremiddel kjent som synovialfluid kan finnes i mellomrommet mellom de to. Selv om sokkeldelen av skjøten er grunne, har glenoidhulen en kant av fibrous brusk som effektivt gjør den dypere. Omkring skjøten er en kapsel som er ganske tynn og passer ikke tett. Dette gjør at glenohumeral ledd kan bevege seg fritt.

Gruppen av muskel sener kjent som rotator mansjett sikringer med felles kapsel. Dette bidrar til å gi felles litt stabilitet og beskyttelse. Noen ganger kan mansjetten bli skadet og er en hyppig årsak til skulder smerte.

Et vanlig problem er frossen skulder eller limkapulitt. Dette er hvor skulderleddet kapsel blir tykkere og full av fibrøse vevstrenger, noe som gjør bevegelsen begrenset og smertefull. Årsaken er ikke alltid lett å bestemme, selv om den kan skyldes rotator mansjettskader eller lange perioder med uførhet.

Nervetilførselen til kapselen og leddbåndene betyr at glenohumeral leddet reagerer på skade. Vanligvis reagerer de omkringliggende musklene på smerte ved å gå i spasmer, hindre felles bevegelse og stoppe ubehag. Med noen typer sykdommer, som for eksempel leddgikt eller infeksjon, kan det oppstå et glenohumeralt fellesutstrømning. Dette er hvor fellesforingen gir overflødig væske, noe som kan oppstå som en hevelse mellom hodet på humerus og scapula.

På grunn av de mange og varierte bevegelsene som utføres av skulderen, kan felles stabilitet noen ganger bli kompromittert. Derfor er skulderen av alle de store leddene sannsynligvis den mest vanlige. Glenohumeral leddforskjøring oppstår hvis kraften plutselig påføres humerusen slik at hodet av humerus ned og bryter kapselen. Dette kan skje under en høst hvor armen er utstrakt.