Hva er hypofysenes rolle?

Hypofysenes rolle er å utsette hormoner som regulerer kroppslige prosesser og opprettholder homeostase eller stabil funksjon. Denne kjertelen, som er omtrent på størrelse med en ert, ligger like under hjernen og består av to hoveddeler: de fremre og bakre lobene. En struktur som kalles hypofysen, kobler den til hypothalamus, et område i hjernen. Hormoner produsert av denne kjertelen inkluderer veksthormon, skjoldbruskstimulerende hormon, oksytocin og gonadotropiner. Forstyrrelser eller svulster som påvirker dette området kan resultere i en rekke sykdommer som involverer hormonell ubalanse.

Hypofysenes fremre kappe avtar flere store hormoner, inkludert veksthormon, skjoldbruskstimulerende hormon og gonadotropiner. Veksthormon styrer kroppsvekst, spesielt i barndommen. Skjoldbruskstimulerende hormon regulerer funksjonen av skjoldbruskkjertelen, som igjen styrer kroppens metabolisme. Gonadotropiner inkluderer kjønnshormoner som regulerer produksjonen av østrogen hos kvinner og testosteron hos menn.

Den andre regionen av hypofysen er den bakre lobben. Denne delen av kjertelen skiller ut et nyrehormon som styrer bevaring av kroppsvann. Det utskiller også oksytocin, som er viktig i reproduktive funksjoner. Selv om oksytokin er en komponent i både reproduksjonssystemer for menn og kvinner, er det spesielt viktig for kvinner, da det regulerer sammentrekninger under fødselsprosessen og sekresjon av melk.

Hormoner syntetisert og generert av hypofysen er avgjørende for å hjelpe kroppen med å opprettholde homeostase – riktig og stabil funksjon av kroppssystemer. Disse kjemikaliene utløser hendelser i kroppen som gjør det mulig å reagere på stimuli i sitt miljø. De regulerer også veksten og utviklingen av kroppen i barndommen og ungdomsårene. Hypofysen styrer effektivt alle andre kirtler i det endokrine systemet, noe som gjør den til en viktig del av kroppen.

Siden kjertelen spiller en så viktig rolle i å opprettholde kroppsfunksjonen, kan dens funksjonsevne lett forårsake sykdom. Sekresjonen av for mye eller ikke nok av et gitt hormon er ofte nok til å banke hele kroppen ut av balanse. For eksempel kan barn som lider av mangel på veksthormonproduksjon, ikke klare å nå en viss statur. Seksuelle egenskaper og funksjon kan reduseres ved gonadotropinmangel.

Andre lidelser, som Cushings sykdom og gigantisme, er forårsaket av overabundanse av et bestemt hormon. Cushings sykdom oppstår når hypofysen skjuler for mye adrenokortikotropisk hormon, noe som fører til frigjøring av et stresshormon kjent som kortisol. Gigantisme er forårsaket av en svulst i hypofysen, noe som resulterer i at for mye veksthormon blir frigjort. De med gigantisme er mye høyere enn den gjennomsnittlige personen og ofte lider av fysiske problemer.