Hva er lymfesystemet?

Lymfesystemet er et omfattende og sammenkoblet system av fartøy, mellomrom og noder i kroppen som sirkulerer lymf, et væske laget av protein og andre væsker. Lymfe er først og fremst en del av blodet, men når blodet strømmer gjennom kroppen, lekker lymfene sakte ut, tar farlige stoffer med det og filtrerer disse stoffene gjennom lymfeknuter som feller disse stoffene. Over tid virker lymfene langsomt rundt kroppen, til slutt går de inn i hjertet slik at det kan sirkuleres på nytt.

Mange mennesker er kjent med sirkulasjonssystemet, som beveger blod rundt kroppen, men de kan ikke være så kjent med lymfesystemet, fordi det ikke er helt så prangende. Imidlertid er dette systemet fortsatt ekstremt viktig, da lymf utfører en rekke vitale funksjoner i kroppen, spesielt i sammenheng med immunsystemet. Du har sikkert sett din egen lymfe, hvis en kutt har noen gang oozed et klart væske, det var lymfe.

Lymfe kan finnes over hele kroppen, fylle mellomrom mellom muskler, organer og andre strukturer i kroppen, og sirkulere gjennom en serie ventiler som tillater at lymfene bare strømmer i en retning. I motsetning til blodet har lymfe ikke en sentral pumpe, i stedet for muskelsammensetninger og andre naturlige funksjoner i kroppen for å tvinge lymfene gjennom lymfesystemet, hvor det til slutt vil trenge ned i thorakkanalen, noe som bringer lymf tilbake til hjertet.

Lymfe genererer flere typer celler som er viktige for immunsystemet, og det feller også stoffer som kroppen identifiserer som farlig. Det spiller også en rolle i transporten av fettsyrer og andre stoffer, og hjelper fordøyelseskanalen til å behandle mat mer effektivt. Som lymf sirkulerer, passerer lymfeknuter, blir det mer uklart, forlater potensielt farlige materialer og søker andre å karantene for å holde kroppen sunn.

Skader eller avbrudd i dette systemet kan resultere i en rekke medisinske forhold. Du kan være kjent med lymphedem, en tilstand der lymfekulmer i lemmer fordi det ikke kan sirkulere. Lymfom er også relatert til lymfesystemet, som navnet antyder, og elefantiasis er også knyttet til forstyrrelser i lymfesystemet. Du kan også legge merke til at lymfeknuter blir hovne når du er syk, fordi kroppen din isolerer agentens ansvarlige for å hjelpe deg med å bli bedre.