Hva er riktig omsorg for kondomkatetre?

Kondomkatetre er en måte å håndtere moderat til alvorlig inkontinens i mannlig urin. De tilbyr et alternativ til de tradisjonelle kateterrørene som settes inn i urinrøret. Å holde området rent er viktig når du tar vare på et kateter. Dette vil ofte bidra til å forhindre infeksjoner.

Før du legger på denne typen kateter, skal penis og omgivende områder vaskes med såpe og vann. Etterpå bør den tørkes grundig. Penis bør også undersøkes for eventuelle røde flekker eller ødelagt hud. Det er også viktig å feste et nytt kondomkateter hver dag.

Kondomkatetre er vanligvis festet til penis. Noen kan bruke Velcro® til dette, mens andre kan bruke en spesiell type tape. Det er viktig å bruke bare passende tape for å feste disse kateterne. Ved bruk av vanlig lim kan det skade kateteret.

I løpet av dagen, skal kondomkatetre tømmes så ofte. Mange urininkontinens-leger anbefaler å tømme posene når de kommer til å være omtrent to tredjedeler fulle av urin. Store kateterposer må kanskje tømmes om hver åtte timer. Mindre poser, derimot, må tømmes omtrent hver tredje time.

For å tømme posene må en pasient først fjerne tuten fra beskyttelseslommen i bunnen av posen. Vær forsiktig så du ikke berører spissen, da kan han skyve ventilen på tuten åpen for å la urinen tømme ut av posen og inn i en beholder eller toalett. Ventilen kan deretter lukkes, skylles av og erstattes tilbake i beskyttelseslommen.

Det er viktig å holde alle deler av kondomkatetrene ren. Etter å ha skyllet en kateterpose med varmt vann, skal det fylles med en løsning av en del eddik og tre deler vann. Tretti minutter senere kan det tømmes og skylles igjen. Deretter må det lufttørke og lagres om nødvendig.

Når du bruker kondomkatetre, er det viktig å behandle dem forsiktig. Hvis posen eller røret behandles grovt, kan det føre til et hull som kan tillate urin å lekke ut. Gjennom dagen og når det er i sengen, er det viktig at røret ikke blir kinket eller bøyd. Også posen skal henges på siden av sengen, ideelt sett like under madrassen.

Å ta vare på katetre handler ikke bare om renslighet alene, men også for å hindre infeksjoner. Siden pasienter som bruker katetre er mer utsatt for infeksjoner, bør pasienter som opplever visse symptomer, undersøkes av en medisinsk faglig så snart som mulig. Noen av disse symptomene inkluderer en rød eller hovent penis, tykk, overskyet eller blodig urin, urin med sterk lukt, smerte ved urinering og feber eller kulderystelser.