Hva er rollen som peristaltikk i fordøyelsessystemet?

Rollen av peristaltikk i fordøyelsessystemet er at det er måten maten drives ned i spiserøret og i magen, da peristaltikken beveger den fordøyede maten gjennom små og tyktarmen og deretter gjennom endetarm og anus. Det er en rekke glattmuskelkontraksjoner og avslappninger som beveger mat på en bølgeaktig måte gjennom de forskjellige prosessene i mage-tarmkanalen.

Bevegelsen av peristaltikk i fordøyelsessystemet er avhengig av to store reflekser som går over maten som ble svelget, eller bolus, og slapper av under det. Dette foregår i det enteriske nervesystemet, som er det lokale nervesystemet som omfatter fordøyelsessystemet. Det er to nettverk av nevroner innebygd i magen i fordøyelseskanalen, og disse begynner i spiserøret og slutter ved anus. Det er tre typer nevroner i det enteriske nervesystemet som secreterer nevrotransmittere, og mellom dem er sensoriske, motoriske og interneuroner ansvarlige for peristaltikk i fordøyelsessystemet.

Når en bolus av mat svelges, bærer peristalsis det til magen der det blir til en væske som kalles chyme. Mat tygges inn i en bolus eller en ball og svelges. Det beveges gjennom spiserøret ved en primær peristaltisk bølge som tvinger maten gjennom spiserøret og i magen, en prosess som tar omtrent ni sekunder. Skulle maten være dårlig smurt og bevegelsen gjennom spiserøret sakte, fortsetter en sekundær peristaltisk bølge rundt bolusen til den kommer inn i magen. Når boluset har blitt omgjort til melaktig chyme i magen og ført inn i tynntarmen, reduseres prosessen med peristaltikk ettersom hensikten endres fra bevegelse til blanding, fordøyelse og absorpsjon.

Ernæringsabsorpsjon finner sted i tynntarmen, hvor peristaltis beveger chymmen rundt, noe som gir muligheten til å bli absorbert gjennom tarmens vegger og inn i blodet. Den neste fasen av fordøyelsesprosessen foregår i tykktarmen der vannet blir gjenvunnet fra ufordøyd mat og absorbert i blodet. Resterne blir deretter utskilt gjennom anus.

Det har blitt anslått at et typisk måltid vil ta omtrent fem timer for å passere helt gjennom magen og opptil 40 timer for å reise gjennom tykktarmen med fullstendig eliminering fra kroppen, og det tar noen ganger flere dager, avhengig av maten. Peristalsis i fordøyelsessystemet fungerer med forskjellige hastigheter, da prosessen på forskjellige stadier har forskjellige mål. Først og fremst er målet i spiserøret å stoppe svelget mat på nytt inn i munnen, slik at prosessen er raskere. Endelig er målet i tykktarmen å absorbere så mye vann som mulig fra den ufordøpte massen, slik at prosessen blir mye langsommere.