Hva er tinea?

Tinea er en type soppinfeksjon kjent som ringorm. Det er flere klassifiseringer, preget av den spesifikke soppen som er involvert og den delen av kroppen som er berørt. En person kan oppleve et generelt tilfelle av ringorm på kroppen eller en isolert infeksjon i hodebunnen, føttene, neglene eller lyskeområdet. De fleste tilfeller forårsaker kløe, mild hevelse, rødhet og brennende opplevelser. Tilstanden er vanligvis behandlet med over-the-counter medisiner, selv om ringorm som vedvarer i flere uker eller forårsaker betydelig smerte, må kanskje behandles med reseptbelagte antifungale legemidler.

Utbrudd er forårsaket av sopp av Trichophyton, Microsporum og Epidermophyton-slægten, som finnes over hele verden. En person kjøper vanligvis ringorm fra direkte kontakt med en smittet person eller et dyr. Idrettsfot og jock kløe, to vanlige tineaformer, kan utvikle seg etter at de kommer i kontakt med et forurenset dusjrom, håndkle eller klær.

Symptomer på tinea kan inkludere hudrødhet, kløe og tørrhet. Infeksjoner på armer, ben og torso skaper ofte ringlignende lesjoner som er mørkrøde og hevet langs ytterkanten. Enkelte tilfeller fører til utseendet av røde og hvite pus-fyllte blister og områder med tørr, skjellete, flakete hud. Ringorm i hodebunnen vil trolig forårsake hårtap på infeksjonsstedet.

De fleste milde tilfeller, inkludert idrettsfot og jock kløe, kan behandles hjemme med over-the-counter aktuelle løsninger tilgjengelig hos de fleste apotek og supermarkeder. Aktuelle sprayer, kremer og lotioner kan berolige kløe og brennende følelser og løse tinea på mindre enn en måned. I tillegg til bruk av medisin, kan en person forkorte healingstiden ved ofte å vaske huden med mild såpe og vann. Legene anbefaler sterkt at folk unngår å rive på det berørte området, da det kan irritere huden ytterligere og skape mulighet for ytterligere bakteriell eller soppinfeksjon. En infeksjon som ikke går bort etter ca fire uker, skal bli underrettet av en primærhelsetjeneste lege.

En lege kan vanligvis diagnostisere tinea ved å undersøke infeksjonsstedet og spørre om symptomer. Han eller hun kan bestemme seg for å samle inn en liten hudprøve for laboratorieanalyse av den aktuelle svampen. Etter å ha gjort en nøyaktig diagnose, kan legen foreskrive orale eller aktuelle antifungale stoffer og forklare måter å unngå fremtidige infeksjoner. De fleste tilfeller av ringorm kan forebygges ved å opprettholde god personlig hygiene og ha på seg sandaler i skap og dusj.