Hva er patofysiologien til en abscess?

En abscess resulterer fra pus samling i et vev av kroppen som har dannet et hulrom på grunn av en infeksjon. Patofysiologien til en abscess er en rekke immunresponser som begynner med migrering av hvite blodlegemer til infeksjonen og separasjonen av et væskefylt hulrom fra det omkringliggende, sunne vevet. Noen abscesser skyldes blokkerte kanaler i kjertlene, mens andre er forårsaket av smittede skader, ofte av bakterien Staphylococcus aureus.

Patofysiologien til abscesser begynner i skadet vev når immunsystemet hindrer fremmede stoffer og potensielt skadelige mikroorganismer i å spre seg. Under infeksjon migrerer stort antall hvite blodlegemer, spesielt nøytrofiler, til kompromittert vev. De gjør følgende signaler fra cytokiner som varsler dem til celledød og skade. Pus, blandingen av døde celler og kjemiske mediatorer av immunrespons fyller området rundt området, som er skilt fra sunt vev ved dannelsen av en abscessvegg. Patofysiologien til en abscess kan forårsake livstruende konsekvenser dersom hulrom dannes i organer som leveren.

I en epidural abscess samler pus over den ytre duralmembranen som dekker hjernen og ryggraden, hevelse mot kran eller vertebral kolonne. Disse sjeldne infeksjonene er mer sannsynlige langs ryggmargen enn i skallen. Patofysiologien til en abscess i kraniet eller ryggraden blir ofte komplisert av skaden som gjøres til nevrale vev ved væsketrykk som hevelse øker. En tannabsus kommer fra en lokal infeksjon i kjeften, rundt nerveren som utgjør tannroten. Det forårsaker sterk smerte, og hvis den brytes, kan den sende bakterier inn i blodet, og risikere systemisk infeksjon.

Blokkering av kjertler kan forsegle et vevsområde som gjør at en abscess kan dannes hvis den er smittet. Ulike mikroorganismer kan utløse patofysiologien til Bartholins abscess, en smertefull hevelse i en Bartholin kjertel i skjeden. Hvis kjertlene, som er ansvarlige for sunne vaginale sekretjoner, utvikler en blokkert kanal, kan væsken akkumuleres over tid. Bakterier kan da infisere den hovne kjertelen til det punktet at det blir svært følsomt. På samme måte kan hudabsesser eller kokinger oppstå fra en blokkert svettekjertel som har blitt smittet.

Forskjeller i patofysiologi av en abscess påvirker ikke i stor grad grunnleggende behandling. Siden Staphylococcus aureus ofte forårsaker abscesser, har tradisjonelle antibiotika-behandlinger ledsaget kirurgi som de to forsyninger av medisinsk behandling. Men da denne organismen har utviklet sig til meticillinresistent Staphylococcus aureas (MRSA), har antibiotika som brukes til å redusere komplikasjoner, økt. Mange abscesser, spesielt større, vil kreve kirurgisk behandling for å tømme eksisterende pus fra såret for riktig helbredelse. Dette er ofte sant uavhengig av den spesifikke årsaken til infeksjon.