Hva er verbal arbeidsminne?

Verbal arbeidsminne er en delmengde av arbeidsminne, kjent som “korttidsminne”. Det refererer til mengden verbal informasjon som hjernen kan holde og manipulere for å oppnå et mål eller løse et problem. Verbal arbeidsminne innebærer mer enn bare muligheten til å regurgitate informasjon, det innebærer også evnen til å behandle informasjon og bestemme hvilken informasjon som trengs for en bestemt oppgave. Det var av den grunn at den britiske psykologen Alan Braddeley laget begrepet “arbeidsminne” for å erstatte “korttidsminne” i vitenskapelig litteratur.

Basert på hjernedeksteknikker har forskerne funnet ut at de fleste prosesser i det verbale minnet foregår i den venstre halvkule av prefrontale cortex. De fleste språklige opplysningene lagres og behandles i to nærliggende områder av venstre halvkorset: Brocas område, som styrer grammatikk og syntaks, og Wernikis område som styrer innhold og forståelse. Denne antagelsen er basert på å teste voksne, da språket ennå ikke er fullstendig lokalisert hos barn.

En av de enklere formene av denne typen minne er kjent som den fonologiske sløyfen, hvor noen ord eller uttrykk gjentas i sinnet kontinuerlig i en kort periode. En fonologisk sløyfe kan bestå av mottatt informasjon eller av planlagte opprinnelige uttalelser som kalles subvocal repetisjon. Et eksempel på mottatt informasjon kan være en person som gjentar en adresse eller et telefonnummer om og om når du søker etter et stykke papir som du skal skrive det ned – fonologisk sløyfe inneholder ingen originale opplysninger, kun informasjon som allerede er tilgjengelig. Subvocal repetisjon er imidlertid prosessen med å formulere nye setninger før de blir snakket. For eksempel kan man tenke seg at en ung mann eller kvinne mentalt repeterer ord som “Jeg elsker deg, men dette virker ikke,” som forberedelse på å si dem høyt.

Verbal arbeidsminnet hjelper også i den svært komplekse oppgaven med å lese forståelse. Dette innebærer å holde språklig informasjon om en setning i tankene lenge nok til å forstå både den setningen og dens forhold til de omkringliggende setningene. Jo lengre og mer komplisert det skriftlige materialet, de lengre individuelle komponentene må holdes i arbeidsminnet før de blir assimilert til en generell forståelse av materialet. Dette forklarer hvorfor lengre setninger er vanligvis vanskeligere å forstå enn korte.

Språkoppkjøp er en annen oppgave som støttes av denne typen minne. Det er allment anerkjent at bare å huske ord eller setninger på et fremmed språk, er det generelt ikke nok til å gjøre en person i stand til å snakke og forstå språket. Muntlig minne gjør det mulig for en språklærer ikke bare å huske informasjon, men også å analysere nytt språklig innhold bevisst eller ubevisst som det mottas. Derfra kan eleven bruke grammatiske begreper han eller hun har lært for å produsere originale uttrykk.