Hva er forbindelsen mellom lymfesystemet og sirkulasjonssystemet?

Lymfesystemet og sirkulasjonssystemet er to av de viktigste anatomiske komponentene i levende organismer. De omfatter hovedsakelig kroppens avfallshåndtering og blodsirkulerende evner, henholdsvis. Noen forskere mener at disse to systemene skal betraktes som en del av ett større system: det kardiovaskulære systemet. De er sammenflettet og samarbeider for å transportere stoffer gjennom kroppen. I tillegg bidrar deler av blodet til å skape lymfe, og lymf fjerner søppelfulle blodceller fra kroppen.

Begge disse systemene fungerer på en lignende måte. De produserer begge flytende stoffer – blod og lymfe – som beveger seg gjennom sine nettverk av fartøy og kanaler til ulike deler av kroppen. Hver av disse flytende stoffene bærer næringsstoffer eller fjerner avfall. Som sådan kan begge betraktes som sirkulatoriske i naturen.

Sirkulasjonssystemet er primært ansvarlig for å transportere blod gjennom hele kroppen. Det består av hjertet, orgel som pumper blod, og blodårene og blodårene som beveger blod til og vekk fra kroppsvev. Blodtransport er avgjørende fordi dette stoffet bærer mange næringsstoffer og væsker som kroppen trenger for næring, for eksempel oksygen.

Lymfesystemet fungerer som et avfallsfjerningssystem for kroppen. Når unødvendig materiale absorberes av musklene, tar lymf opp dette materialet og transporterer det til lymfeknuter, hvor det er inntatt. Gamle og ubrukelige røde blodlegemer elimineres på denne måten, noe som betyr at sirkulasjonssystemet bruker lymfesystemet som et middel for avhending.

Videre arbeider en persons lymfesystem og sirkulasjonssystem sammen for å gi kroppen lymfekreft. Denne klare væsken er produsert i lymfesystemet og bæres først av lymfatiske kar, hvor den beveges via fartøyskonstruksjoner. Fra lymfekarene går lymfene inn i lymfekanaler. Etter å ha beveget seg gjennom disse områdene, tømmes det inn i sirkulasjonssystemet subclavian vener.

Blodet spiller en viktig rolle i å skape lymfe. Blodplasma blir et stoff som kalles interstitialvæske når det kommer i kontakt med kroppsvev. Noen av denne væsken kommer inn i lymfekar, der den blir transformert til lymfe. Faktisk er et av de primære ansvarene for lymfesystemet å tømme interstitial væske fra vev.

En mer uheldig rolle som lymfesystemet og sirkulasjonssystemet kan fungere sammen er spredning av kreft. Siden lymfekar og lymf er så utbredt i alle områder av kroppen, vil dette væsken ofte bære kreftceller i blodet, som transporterer dem til nye kroppsregioner. Denne prosessen er kjent som metastase.

Lymfesystemet er ansvarlig for å returnere blodproteiner og væske tilbake til blodstrømmen. Lymphedem er ødem relatert til lymfesystemet. Ødem er når væske akkumuleres overdrevet i vevsrom og forårsaker utseende av hevelse.