Hva er forskjellen mellom diazepam og clonazepam?

Selv om diazepam og clonazepam er en del av samme stoffklasse og deler flere egenskaper, er det noen viktige forskjeller mellom de to. Disse medisinene er produsert i flere former, og gir mulighet for forskjellige inntaksmetoder. De er også anbefalt for ulike forhold, og er forbundet med forskjellige bivirkninger. Konsultasjon med en lege er nødvendig for å bestemme det aktuelle stoffet for bestemte situasjoner.

Diazepam og clonazepam hører begge til benzodiazepin familien av anti-angst medisiner, og er ofte foreskrevet som en del av en behandlingsplan for angstlidelser. Medisiner i denne stoffklassen øker gamma-aminosmørsyrevirkningen i hjernen. Denne syren muliggjør kommunikasjon mellom nerveceller. Diazepam og clonazepam medisiner kan brukes til å hemme overdreven hjerneaktivitet som kan føre til angst eller visse andre typer psykiske lidelser. Som andre legemidler i benzodiazepinklassen, er diazepam og klonazepan kun tilgjengelig på resept og bør ikke tas med mindre det regnes av en lege som en del av en behandlingsplan.

Mens disse medisinene er både foreskrevet for å behandle angstlidelser, er de ofte foreskrevet for å behandle andre problemer. Diazepam kan brukes som en del av en behandlingsplan for visse nevrologiske sykdommer, inkludert tremor, delirium og anfall. Denne medisinen kan også brukes til å behandle hallusinasjoner knyttet til alkoholuttak. Clonazepam er foreskrevet for visse typer anfall, som akinetic anfall, petit mal anfall og Lennox-Gastaut syndrom.

Både diazepam og clonazepam er tilgjengelige i varierende styrker i tablettform. Diazepam fremstilles også i væskeformige, injeksjons- og rektal gelformer. Mens clonazepam er tilgjengelig i tradisjonell tablettform, er medisinen også produsert i disintegrerende tablettform. Disse medisinene er begge designet for å bli lagret ved romtemperatur.

Å ta noen av disse medisinene kan forårsake bivirkninger. De vanligste bivirkningene ved bruk av diazepam inkluderer tap av balanse, døsighet og tretthet. Muskelkramper, raseri, dobbeltsyn, forvirring og søvnmangel er sjeldne diazepam bivirkninger. Vanlige bivirkninger knyttet til klonazepam inkluderer svakhet, søvnforstyrrelse, sedering og hodepine. En person som opplever alvorlige bivirkninger fra noen av disse medisinene, bør gå til et beredskapsrom eller kontakte sin lege umiddelbart.

Disse legemidlene, som alle benzodiazepiner, er forbundet med å forårsake mulig fosterskader, så de anbefales ikke til bruk hos gravide kvinner. Siden diazepam og clonazepam kan passere gjennom morsmelk, bør kvinner som ammer også ikke ta disse legemidlene. Regelmessig å ta høyere doser benzodiazepiner i lengre perioder kan føre til avhengighet. Det kan føre til symptomer på abstinens som kvalme, oppkast, svette, hodepine eller lyshet ved plutselig avbrytelse av et diett som involverer diazepam eller klonazepam.