Hva er patofysiologien av urinveisinfeksjon?

Patofysiologien av urinveisinfeksjon innebærer infeksjon av urinveisorganer som urinrør, blære, urinledere og nyrer. Selv om forskjellige mikroorganismer kan forårsake UTI, er patofysiologien av urinveisinfeksjonen lik for hver organisme. Normal urin er steril, men når bakteriell urininfeksjon oppstår, kommer mikroorganismer inn gjennom urinrøret og kan reise opp eller stige opp til andre deler av urinsystemet. Det er viktig å behandle UTI for å unngå komplikasjoner.

I alle tilfeller begynner patofysiologien av urinveisinfeksjon med inntreden av mikroorganismer gjennom den ytre delen av urinsystemet som kalles urinrøret. Normal urin er sur og resistent mot bakteriell vekst, og urinstrømmen er alltid mot det ytre miljøet. Andre beskyttende mekanismer mot bakteriell urinveisinfeksjon inkluderer blære tømming, tilstedeværelse av kontraherende muskler kalt sphincters, og tilgjengeligheten av immunceller og antistoffer i urin slimhinnen. Hos menn, sekreter av prostata kjertel minimere bakteriell vekst.

Bakterielle midler, som Escherichia coli (E. coli), kan overføres fra anus til urinrøret, noe som fører til urinveisinfeksjon. E. coli er en organisme som lever i tykktarmen og går ut i avføringen under avføring. Forholdet mellom anus og urinrøret forklarer hvorfor UTI forekommer oftere hos kvinner enn hos menn. Hos kvinner er anal- og urethralåpningene nærmere hverandre, og urinlengden er kortere. Dette fører til lettere bakteriell translokasjon og oppstigning til de øvre delene av urinveiene.

UTI symptomer er forskjellige i henhold til hvilken del av urinveiene som er infisert. Symptomene på urinrøret infeksjon eller uretritt kan være begrenset til økt hyppighet av vannlating samt brennende smerte mens du urinerer, kalt dysuri. Med blæreinfeksjon eller blærebetennelse, kan det være flere symptomer på smerte over buk- og kjønsregionen, og også lavfrekvent feber. Nyreinfeksjon, eller pyelonephritis systemisk, symptomer inkluderer høy feber, kuldegysninger, kvalme og oppkast. I noen tilfeller kan blod i urinen og tap av appetitt bli opplevd.

Ulike risikofaktorer bidrar til patofysiologien av urinveisinfeksjon. Medfødte anatomiske abnormiteter og oppkjøpte sykdommer, som nyre steiner, kan predisponere en person for å få UTI. Blant seksuelt aktive mennesker øker frekvensen av samleie og samvittighetsmetoden UTI-risiko. Hos eldre menn forhindrer forstørrelsen av prostatakjertelen urinstrøm, noe som fører til økt infeksjonsrisiko. Immunkompromitterte tilstander, som diabetes, bidrar til økt UTI-risiko fordi kroppens immunceller ikke er i stand til å bekjempe infeksjonen.

Behandling av UTI involverer vanligvis antibiotika, slik som co-trimoxazol. Det er viktig å følge det fulle antibiotikakurset som er anbefalt av legen. Dette er nødvendig for å unngå komplikasjoner som arrdannelse i urinrøret, strengninger og ødeleggelse av nyreparenchyma.