Hva skal jeg forvente fra den første menstruasjonen?

En jente første menstruasjon, kjent som menarche, oppstår vanligvis mellom 12 og 13 år. Du kan være noen år yngre eller eldre, men når du opplever din første menstruasjon. Det du kan forvente fra den første menstruasjonen, kan ikke være en blodstrøm som vanligvis oppleves med en månedlig syklus. Første gang du menstruerer, kan det oppdages lett blodspotting på underbukser eller vev når du bruker på badet. Denne første menstruasjonen kan oppstå uten noen tidligere symptomer, eller du kan oppleve litt ubehag.

Det du kan forvente fra den første menstruasjonen, er kanskje ikke akkurat det du trodde. Du har kanskje hørt eldre kvinner snakker om å oppleve menstruasjonssmerter, eller kraftig blødning. Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke hver jentes kropp følger samme generelle regel. Dette gjelder spesielt for menarche.

Første gang du opplever menstruasjonsperioden, kan du ikke engang merke til du endrer klærne dine. Det du kan forvente fra den første menstruasjonen, kan være mild kramper i det nedre abdominalområdet eller en lavere ryggsmerter, eller du kan ikke føle noe ubehag i det hele tatt. Du kan føle deg litt oppblåst på grunn av vannvekt, men dette er ikke typisk med den første menstruasjonen.

Spotting eller en veldig lys strøm av blod er vanlig å forvente fra den første menstruasjonen. Du får valget mellom å bruke et hygienepute som holder fast i underbukser, eller en tampong som settes inn i skjeden. Enten av disse engangsmaterialene vil absorbere blodstrømmen og skal beskytte klærne. Din mor eller eldre søster kan hjelpe deg med å lære hvordan du bruker disse produktene riktig.

En annen bekymring du måtte ha er hvor lenge din månedlige periode vil vare. Denne første perioden varer sannsynligvis omtrent fire til åtte dager, selv om den kan variere noen dager mer eller mindre. I de neste månedene, ettersom kroppen din tilpasser seg denne nye syklusen, kan perioder ikke være vanlige. Det er ikke uvanlig å hoppe over en måned eller to i løpet av menstruasjonens første år. Vanligvis innen en eller to år skjer en jentes månedlige syklus regelmessig, og du kan forvente at dette skal skje omtrent hver 28-30 dag.

Hvis du opplever kramper, hodepine eller ryggsmerter i løpet av den første perioden, kan du forvente at den avtar innen en dag eller to. Det er over-the-counter medisiner du kan ta for å lette symptomene. Smerte relievers kan hjelpe, men det er også medisiner formulert spesielt for menstruasjon ubehag. En varmtvannsflaske kan også lindre kramper.

Etter at du begynner menstruasjonen, vil du kanskje holde en endring av klær og undertøy i skapet ditt på skolen. Dette kan være nyttig i tilfelle eventuelle ulykker med farget klær fra lekkasje i løpet av perioden. Hold alltid et forsyning av pads eller tamponger på hånden, så du vil være forberedt.

Snakk med din mor eller en eldre kvinnelig slektning om menstruasjon som kan gi veiledning. Også, hvis du er usikker på hva du kan forvente fra den første menstruasjonen, er det ressurser, for eksempel guider og hefter, tilgjengelig for deg å lese. Sjekk med ditt lokale bibliotek for lesing av materiale. Du vil kanskje også spørre helsepersonen din på skolen for å lese materiale som kan forberede deg.