Hva er fallopianens funksjon?

Fallopierør er en av hovedkomponentene i det kvinnelige reproduktive systemet, og de må fungere skikkelig for å sikre fruktbarhet. Hver side av livmoren har et eggleder som strekker seg fra det som når til eggstokken på den tilsvarende siden. Hovdrørets hovedfunksjon er å fange egg som slippes ut av eggstokkene hver måned under eggløsningen, og lede dem inn i livmoren.

Én eggstokk frigir et egg hver måned i en sunn, eggløs kvinne. Når egget kommer ut av eggstokken, trekker små hårlignende fibre på endene av egglederne egget inne i røret. Innsiden av rørene er også foret med disse små fibrene, og de beveger seg og vibrerer raskt for å trekke egget opp gjennom røret mot livmoren. Fallopierørene holder egget sunt mens det venter på befruktning. Celler i innsiden av rørene bidrar til å holde egget i bevegelse og gi det næringsstoffer til det befruktes og når livmor.

Et egg forblir inne i egglederen i 24 til 36 timer. I løpet av denne tiden er befruktning mulig hvis sæd oppfyller egget. Når et egg har blitt befruktet, beveger rørene egget til livmor, eller livmor, slik at det kan implantere seg i livmorforingen. Røret samler seg for å flytte egget, en prosess som kan ta opptil en uke.

Hvis egget ikke befruktes innen 24 til 36 timer, dør og desintegreres det i røret. Selv om en kvinne bare er fruktbar for en dag eller litt lengre etter at hun har eggløsning, kan sædene leve inne i egglederne i flere dager. Dette gjør det mulig for et egg å bli befruktet fra sæd som var tilstede før eggløsning.

Noen kvinner opplever medisinske problemer som forstyrrer fallopierørs funksjon og andre deler av reproduksjonssystemet. Rørene kan være skadet på grunn av bekkeninfeksjon, livmorfibroider eller en ektopisk graviditet som oppstår i et fallerør i stedet for i livmoren. Hvis rørene er blokkert på grunn av skade, kan et egg ikke bevege seg gjennom livmorene, noe som forårsaker fruktbarhetsproblemer. Kirurgi kan ofte rette opp disse problemene, men fullfunksjonen kan ikke gjenopprettes. Kvinner som gjennomgår operasjon på egglederørene, har høyere risiko for ektopiske graviditeter, og de kan velge in vitro befruktning for å minimere denne risikoen.