Hva er forbindelsen mellom spytt og smak?

Spytt og smak er forbundet fordi salivsekretjoner er nødvendige for å bære matmolekyler til de tilsvarende reseptorene i smaksløkene. Normal spytt mykner mat slik at det kan svelges lett. Det bryter også ned strukturer av forskjellige matvarer og frigjør disse molekylene. Tungen inneholder klynger av smaksløk som henter salt, søt, bitter og sur smaker. Når et smakmolekyl binder seg til en smakkremreseptor, sendes signaler som identifiserer hver annen smak, til hjernen.

Flertallet av sunn menneskelig spyt består av vann, men inneholder også viktige enzymer som løser de komplekse kjemiske strukturer av ulike matvarer. Spytt og smak begge har nøkkelroller i evnen til å identifisere ulike matteksturer som kornete eller glatte teksturer. Et enzym som kalles spytt amylase, hjelper til med å bryte ned stivelser fra matvarer som brød og ris, og vitenskapelige studier har vist at forskjellige mennesker har varierende nivåer av dette enzymet i spytten. En person med høyere nivåer av spytt amylase vil ofte ha en oppfatning av en bestemt mat smak og tekstur. Noen andre med lavere nivåer av dette enzymet kan muligens ha ganske forskjellige smak- og teksturoppfattelser av samme mat.

En interaksjon mellom spytt og smak er også knyttet til de brennende følelsene som folk føler i munnen når de spiser veldig krydret mat som paprika eller visse sauser som pepperrot eller wasabi. Disse typer matvarer registreres som varmt og til og med smertefullt fordi spytt fungerer som en katalysator mellom smertestillende midler gjennom munnen og molekylene fra matkemikalier som capsaicin som finnes i chili peppers. Denne katalytiske virkningen gjør også frigivelsen av endorfiner mulig i hjernen til folk som liker å spise disse typer krydret mat. Sensitivitet til disse krydrede smaker er vanligvis ansett som arvelige.

Spytt og smak er knyttet til nervesystemet og luktesansen for å registrere spesifikke smaker når noen spiser noen form for mat. Et vanlig tegn på sykdom eller skade som påvirker evnen til å smake og lukte er unormal spyttproduksjon eller tykkelse. Spyttkjertler kan noen ganger utvikle cyster fra skader på sider av ansiktet hvor kjertlene er plassert. Hyppige respiratoriske infeksjoner og utvikling av godartede nasale vekster som kalles polypper, kan også bidra til tap av smak selv når spyttekremen er normal.