Hva er forholdet mellom kreft og gulsott?

Gulsot er et medisinsk tegn preget av en gulaktig tinge til huden og sclera av øyet. Avfargingen av hud og hvite i øynene er sekundær til et overskudd av bilirubin, et produkt som oppstår ved nedbrytning av røde blodlegemer. I en sunn person utvikler, lever og dør røde blodlegemer i sykluser som unngår overbelastning av kroppens vanlige tre-trinns utskillelsessystem, hvor leveren filtrerer ut bilirubin og shunts det til tarmene for utskillelse. Under sykdom eller skade kan imidlertid overskytende bilirubin bygge opp i vevet når utskillelsen er forsinket, redusert eller avbrutt. Kreft og gulsott er ofte nært knyttet til sykdommens evne til å avbryte bilirubin utskillelsessystemet ved noen av de tre hovedtrinnene.

Det kan være mange sammenhenger mellom kreft og gulsott. En malignitet i blodet eller benmarget kan føre til økt hemolyse, overdreven bilirubin og resulterende gulsott. I dette scenariet overvurderer den rene mengden bilirubin i systemet organets evne til å filtrere ut stoffet. Hvis graden av røde blodceller ødeleggelse kan reduseres og pasientens leverfunksjon er normal, kan gulsot sakte reduseres i alvorlighetsgraden. I dette tilfellet er sammenhengen mellom gulsott og kreft en direkte årsak.

Forholdet mellom kreft og gulsott kan også være indirekte årsakssammenhengende. Hvis kreftbehandlinger som kjemoterapi eller stråling forårsaker økt hemolyse av røde blodlegemer som en bivirkning av behandling, kan overdreven bilirubin fortsatt overvelde leverkapasiteten og resultere i gulsott. Dette kan avta eller forsvinne helt mellom behandlinger dersom behandlingssesjonene er avstand langt nok fra hverandre.

Når en pasient lider av leverkreft – enten som primær malignitet eller som følge av metastase – er kreft og gulsott igjen forbundet. Under disse omstendighetene kan kroppens hemolyse være helt normal, men leverens funksjon er svekket, og gulsott kan oppstå når bilirubin akkumuleres i vev og sclera. Denne typen gulsott er i hovedsak irreversibel. Trinn kan tas om mulig for å redusere arbeidsbelastningen i leveren ved å unngå medisiner som ikke beskatter til leveren.

En annen måte som kreft og gulsott kan knyttes til er hvis en svulst blokkerer ruten leveren bruker til å shunt bilirubin til tarmen for utskillelse. Til tross for normal leverfunksjon og en normal hastighet av røde blodhemolyser, kan gulsott fremdeles resultere i at bilirubin – akkumulert med en normal hastighet – ikke kan tømme inn i tarmene. Denne typen gulsott kan behandles med fjerning av blokkering, avhengig av pasientens tilstand og prognose.