Hva er forskjellen mellom ibuprofen og acetaminofen?

Ibuprofen og acetaminophen er ofte anbefalt for smertelindring eller feberreduksjon. Mens begge er effektive smertestillende midler, eller smertestillende midler, så vel som effektive feberreduksjonsmidler eller antipyretika, er hovedforskjellen mellom dem at ibuprofen også virker som en antiinflammatorisk mens acetaminofen ikke gjør det. Ibuprofen er også generelt foretrukket over acetaminofen når det er nødvendig å bruke langsiktig bruk. Både ibuprofen og acetaminofen er vanligvis tilgjengelige over disken (OTC) og mens de forårsaker få bivirkninger, er de potensielle bivirkningene forskjellige.

Selges som generiske legemidler, så vel som under merkenavn, har ibuprofen og acetaminofen blitt kjent for å tilby tannpine, muskelsmerter og hodepineavlastning. Acetaminophen, også kjent som paracetamol, er den aktive bestanddelen i kjente rettsmidler som Tylenol® og Excedrin®. Det fungerer ved å blokkere kjemikalier som sender smertemeldinger og avkjøler kroppen. Ibuprofen, markedsført under amerikanske merker som Advil® og Motrin®, er en ikke-steroidal antiinflammatorisk eller NSAID som stopper kroppens produksjon av smertefremkallende kjemikalier og reduserer feber og hevelse. Acetaminophen er ikke et NSAID.

Acetaminophen er generelt mild og har få bivirkninger. Som sådan betraktes det som trygt for et bredt spekter av mennesker – inkludert barn, gravide og personer som opplever mageirritasjon fra aspirin. Det kan imidlertid føre til leverskade dersom det ikke tas som anvist. Signifikant leverskade kan oppstå hvis det tas med alkohol. Det er også noen medisininteraksjonsrisiko, vanligvis med blodfortynnende medisiner som Coumadin®.

Ibuprofen er også mildere på fordøyelsessystemet enn aspirin, og fordi det er et NSAID, er det sikrere enn et steroide legemiddel når det tas over lengre sikt for smertelindring. På grunn av effektive antiinflammatoriske egenskaper, anbefales det ofte for personer som lider av kronisk smerte på grunn av revmatoid artritt og slitasjegikt. Det er imidlertid hjerteinfarkt og hjerneslag for personer som tar ibuprofen i lengre perioder. Personer med en historie med slike forhold bør konsultere en lege før du bruker legemidlet.

Begge medisinene er også foreskrevet av leger, vanligvis i høyere doser enn tilgjengelig i disken, for å lindre mer alvorlig smerte. Pasienter med kronisk smerte på grunn av migrene hodepine, leddgikt eller traumatisk skade kan for eksempel bli gitt høyere konsentrasjoner av enten acetaminofen eller ibuprofen for å lindre symptomer. Legene foreskriver også disse legemidlene for å håndtere smerter forbundet med sykdommer som gikt eller psoriasis.

Ibuprofen og acetaminofen kombineres ofte med andre reseptfrie medisiner for å gi lettelse for en rekke vanlige helseproblemer. Det anbefales at folk sjekker etikettene på slike over diskprodukter, før de tar ekstra smertestillende midler, for å forhindre utilsiktet overdosering. Narkotikakombinasjoner utformet som søvnhjelpemidler, allergimedikamenter, kalde midler og de som retter seg mot spesielle plager, som menstruasjonssmerter eller influensa, inneholder ofte enten ibuprofen eller acetaminofen.