Hva er palpebral conjunctiva?

Den palpebrale conjunctiva er membranen som danner undersiden av øyelokk. Konjunktivene består egentlig av to deler, palpebral conjunctiva og bulbar conjunctiva. Konjunktiv er i hovedsak koblingen mellom flere strukturer av øyets frontparti. Dette inkluderer øyelokkene, scleraen, som er det tykke, ytre lag av øyet, og hornhinnen, det fremre segmentet av scleraen som kontrollerer hvor mye lys som kommer inn i øyet.

Øyelokkene, også kalt palpebrae, dekker og beskytter øyets klokke og består av hud og muskler for kontroll av blinking. Øyelokkene inneholder også øyevipper, svettekjertler og lakrimale kanaler som produserer tårer. Det indre aspektet av øyelokket må være i stand til å dekke eller lukke øyets klokke uten å stikke eller gni øyebollet. Konjunktivene gir en jevn overflate som gjør at øyelokk kan glide over hele verden for effektiv dekning.

Den palpebrale conjunctiva inneholder også åpninger til lacrimal kanaler, som gir fuktighet til overflaten av øyet. Dette forhindrer chafing av kloden og kan spyle ut små partikler som kan komme i øyet. Større mengder tårer som dannes fra disse kanalene, kan fylle rommet til det åpne øye og spyle utover eller dreneres ned i nesen.

Den palpebrale conjunctiva er vaskulær og glatt, men øyet kan bli irritert raskt når små gjenstander kommer bak membranen. Noen ganger utvikler en infeksjon, som kalles konjunktivit. Dette forårsaker betennelse, drenering og hevelse i øyelokket. Infeksiøs konjunktivitt er vanligvis kjent som rosa øye, noe som også resulterer i betennelse og rødhet i bulbar conjunctiva, noe som gir utseendet til et rosa eller rødt øye. Tilstanden er smittsom, men ikke alle konjunktivittinfeksjoner er; noen andre typer kan være forårsaket av allergier eller miljøirritanter.

Den palpebrale conjunctiva er rød på grunn av de mange små blodkarene som ligger i membranen. Denne mengden blodårer, og den resulterende farge, betyr at en lege kan teste for tilstedeværelsen av anemi ved å sjekke palpebral conjunctiva og andre slimhinner, inkludert tannkjøttet og neglens senger. Dette gjøres ved å skru øyelokket tilbake over en bomullspinne for å kontrollere fargene til det underliggende vevet. Hvis det ser blek ut i stedet for sin normale røde farge, kan legen vurdere dette som en potensiell indikasjon på anemi.