Hva er vaskulær stenose?

Vaskulær stenose er et begrep som brukes til å beskrive innsnevring av blodkar. Hyppigst forekommer blodkjernens innsnevring som følge av aterosklerose i arterier, karene som bærer blod fra hjertet for å forsyne kroppen. Aterosklerose, eller herding av arteriene, er en prosess hvor fett, celler og andre stoffer bygger opp i arterieveggene som danner det som kalles plaketter. Disse atheromatøse plakkene gjør veggene til en arterie hardere og tykkere, slik at blodkaret blir smalere og mindre fleksibelt, noe som gjør det vanskeligere for blod å strømme gjennom. Vaskulær stenose påvirker vanligvis arterier i hjernen, hjerte og ben og, når det er alvorlig, forårsaker vevsdød, noe som resulterer i tilstander som slag og hjerteinfarkt.

Den unormale innsnevringen av arterier forårsaket av aterosklerose kan påvirke arteriene i beina, særlig de som leverer kalvemuskulaturen. Dette kan føre til en tilstand som kalles intermittent claudication, der i begynnelsen blir kramper i kalvene etter å ha gått en viss avstand. Smerten går bort etter hvile i noen minutter. Hvis sykdommen utvikler seg, opplever smerten selv om det kan oppstå hvile og bensår, eller til og med gangrene av tær og føtter.

Vaskulær stenose av arterier i hjertet kan føre til en tilstand som kalles angina, hvor smerte føles i brystet under trening. Igjen, vil hviling vanligvis føre til at smerten går bort innen kort tid, selv om det er potensial for at en arterie blir helt blokkert. I dette tilfellet blir smerten tung og vedvarende, muligens spredt til arm eller nakke, og et hjerteinfarkt foregår der et område av hjertemuskel dør av.

Når arterier i hjernen påvirkes av vaskulær stenose, kan dette stenge blodtilførselen til en del av hjernevævet eller føre til brudd på et lite blodkar, med blødning i hjernen. En av disse hendelsene resulterer i et slag, hvor et område av hjernevev dør av, forårsaker en rekke mulige symptomer, inkludert lammelse, følelsesløshet og problemer med tale, syn, bevegelse og balanse. Carotidarterie stenose, som er innsnevring av de store arteriene i nakken, kan også redusere hjernens blodtilførsel og føre til et slag.

Hvis stenosen blir alvorlig nok til å forårsake hjerneslag eller hjerteinfarkt, vil det bli nødvendig med nødbehandling på sykehuset. Forebygging er viktig, og progresjonen av stenose kan stoppes og utsikterna forbedres ved å slutte å røyke, miste vekt, spise mer sunt og trene mer. Medisinering er tilgjengelig for behandling av tilstander som angina og intermitterende claudikasjon, og kirurgi brukes noen ganger til å omgå eller forlenge blokkerte arterier. Det er også gunstig å behandle andre forhold som har en tendens til å gjøre vaskulær stenose verre, for eksempel høyt blodtrykk og diabetes.