Hva er vitamin b12?

Vitamin B12, noen ganger referert til som kobalamin, er en av de åtte B-vitaminene. Som et vannløselig vitamin, kan menneskekroppen ikke lagre det, så det bør konsumeres på daglig basis. Vitamin B12 hjelper nervesystemet og øker hjernens funksjon. Det er vanligst funnet i animalske produkter som skalldyr, fjærfe, egg og melk.

Vitamin B12 hjelper til med å danne sunne røde blodlegemer. Det er også viktig for normale nevrologiske aktiviteter. Selv de som bare lider av en mindre B12-mangel, kan klage på depresjon, irritabilitet, tretthet, tap av fokus eller et kompromittert minne. Folk kan begynne å legge merke til en nedsatt følelse av berøring eller lukt eller tap av appetitt. Dietter lavt i B12 resulterer ofte i anemi. I ekstreme tilfeller kan en mangel forårsake psykose eller mani. Når B12 blir en vanlig del av en diett, opplever de vanligvis mer energi og et bedre minne.

Institutt for medisin, som er en ideell helseorganisasjon i USA og en arm av nasjonale akademier, anbefaler en diett referanseinntak av 2 til 3 mikrogram (mcg) av B12 per dag for voksne. Den eksakte mengden kan variere avhengig av alder eller helsetilstand. Barn yngre enn fire trenger normalt ikke mer enn 1 mcg B12 per dag. Gravide kvinner anbefales 2,6 mcg per dag, mens lakterende kvinner trenger 2,8 mcg. Folk eldre enn 51 år, eller de som trener en spesiell diett som vegetarianisme eller veganisme, bør være spesielt oppmerksomme på hvor mye B12 de får regelmessig.

Vitamin B12 kan bare finnes naturlig i bakterier av animalske produkter. De beste kildene til B12 inkluderer lever, skalldyr, sjømat, biff, lam, ost og egg. Det kan være utfordrende å jobbe B12 i noen dietter, spesielt for de som unngår kjøtt eller animalske produkter. Ernæringseksperter for tiden opprettholder det er ingen naturlige plantekilder til B12. Lacto-ovo vegetarianere – de som spiser meieri og egg – vil fortsatt kunne tilfredsstille deres B12 krav. Veganer, som spiser en helt plantebasert diett, må investere i kosttilskudd eller fortified foods. Frokostblandinger, energi barer eller soyaprodukter er ofte befolket med B12 for de som følger en vegansk diett.

Forskning har blitt utført på jakt etter naturlige plantebaserte kilder til B12. Det er flere kulturer i India og andre deler av verden som lever hovedsakelig vegansk livsstil uten tegn på en B12-mangel. Det har blitt foreslått at tang, fermentert soya, spirulina og andre alger kan inneholde en betydelig mengde B12. Den enkleste diettplanen for å sikre nok vitamin B12 inkluderer enten animalske produkter, B12-kosttilskudd eller fortified foods.