Hvorfor burde jeg ikke velge en scab?

Scabs tjener en viktig funksjon ved å beskytte kroppens sårbare vev mens de heler. Selv om kløen kan gjøre det vanskelig, er det viktig å ikke plukke en scab mens såret fortsatt helbringer, fordi dette kan føre til at såret tar lengre tid å helbrede og kan utsette såret for infeksjon. I tillegg kan tåre en skur for tidlig øke risikoen for arrdannelse, da ytterligere skade påføres huden. Til slutt, noen skur er forårsaket av infeksjoner i kroppen, og fjerning av disse skurene ikke bare forsinker helbredelse, men kan potensielt øke sjansene for å passere langs en infeksjon.

Sår tar tid å helbrede som nye celler vokser for å erstatte de som ble skadet og som nerver og blodkar festes igjen. Denne prosessen er delikat og krever beskyttelse mot miljøet. Scabs gir denne beskyttelsen. Uansett hvor dårlig et sår klør under helingsprosessen, er det aldri en god ide å plukke en scab, da det vil forstyrre den naturlige reparasjonsprosessen på jobb i det sårede området og dermed forsinke helbredelsen.

Huden tjener til å beskytte resten av kroppen fra det store flertallet av smittsomme stoffer i miljøet. Når huden er ødelagt av et sår, er denne beskyttelsen tapt, og kroppens vev blir sårbare for infeksjon. En scab tjener til å beskytte stedet for en skade mot patogener, og denne beskyttelsen er en annen viktig årsak til ikke å plukke en scab før helbredelsen er fullført.

Ärr er en vanlig bivirkning av skade. Ikke alle sår genererer arr, men ikke alle arr er store eller merkbare. Størrelsen og alvorlighetsgraden av et sår er viktig for å avgjøre om en merkbar arr vil danne seg, men løpet av helbredelsesprosessen er også en medvirkende faktor. Når en pasient ikke klarer å motstå trang til å plukke en scab, øker de hvor lang tid det tar for et sår å helbrede og forårsake ekstra skade på kroppen, og dermed øke sjansen for at et arr vil danne seg.

En endelig viktig grunn til ikke å plukke en scab stammer fra behovet for å unngå å spre infeksjoner. De fleste scabs er forårsaket av skader, som åpenbart ikke er smittsom. Noen stammer imidlertid fra infeksjon. Kaldesår, for eksempel, er forårsaket av en virusinfeksjon, og å plukke på skuret som dannes mens et kaldt sår er helbredelse, kan øke sjansene for å spre infeksjonen til andre. Plukking av scab kan også øke risikoen for sekundær infeksjon og arr og bør unngås.