Hvorfor er bly eksponering farlig?

Eksponering for bly er farlig fordi dette tungmetallet er et gift som kan forårsake alvorlige helseproblemer og død ved høye eksponeringsnivåer. Mennesker har jobbet med bly i århundrer, og gir seg blyforgiftning på samme tid på grunn av mangel på forståelse for risikoen for blyeksponering. Mens bly har blitt anerkjent som farlig for en stund, var det bare i det 20. århundre at problemet ble fullstendig forstått, og folk begynte å ta skritt for å redusere blyeksponering for sikkerhet.

En av de mer alvorlige problemene forbundet med bly eksponering er nevrologisk skade. Bly kan føre til at folk opplever anfall, mangel på muskelkontroll og mange andre nevrologiske problemer, og skaden kan være kumulativ, noe som betyr at pasienten vil oppleve mer alvorlige problemer når ledningen begynner å bygge seg opp i kroppen. Bly er også vanskelig på leveren og nyrene, da disse organene vil forsøke å behandle toksinet og fjerne det fra kroppen, og metallet kan føre til reproduktive abnormiteter og alvorlige hjerteforhold.

For barn er bly eksponering spesielt farlig, fordi kroppene deres fremdeles utvikler seg, og metallet kan forårsake alvorlige utviklingsproblemer. Utbruddet av blyforgiftning kan være sakte, så foreldrene kan ikke forstå hva som skjer før et barn har påført seg betydelig skade som følge av bly eksponering. Voksne og kjæledyr er også i fare.

Folk kan bli utsatt for bly på flere måter. Mange voksne opplever yrkeseksponering forårsaket av industrier de jobber med, innånding av blystøv eller forbruk av bly ved ulykke på dårlig kontrollerte arbeidsplasser. Barn kan få blyforgiftning fra leker med blymaling, eller ved å leve i hus med blymaling. Malingen kan chip eller flake av, noe som gir blystøv i luften, og det kan også finnes i luft og jord rundt et hus. Bly finnes også i gamle rør, smykker og et bredt utvalg av andre materialer som brukes rutinemessig og brukes av mennesker.

Folk bør forsøke å minimere bly eksponering så mye som mulig ved å arbeide i trygge miljøer og avhende gammel maling, kjemikalier og andre potensielle kilder til giftstoffer ansvarlig. Testing for blynivåer er tilgjengelig på mange sykehus og klinikker, for personer som er bekymret for eksponering. På lave nivåer kan fjernelse av eksponeringskilden og tilsetning av kostholdet med jern og kalsium bidra til å redusere symptomene. Høye nivåer av bly eksponering vil kreve mer aggressiv behandling, for eksempel chelation terapi, der ledningen er fjernet fra blodet ved bruk av et kjemikalie som binder seg til det.