Hva er forskjellen mellom afferent og efferent?

Hjernen består av mange nevroner som kommuniserer med hverandre. Kommunikasjon mellom afferente og efferente nevroner forekommer i form av elektrokemiske signaler. Nervesystemet mottar signaler fra afferente nervefibre og sender deretter signaler via efferente nervefibre til andre områder av nervesystemet eller til organer i kroppen, for eksempel kjertel eller muskel. Signalisering mellom afferente og efferente nevroner skjer gjennom interneuroner.

En av de vanligste typene av nevron i sentralnervesystemet er multipolar neuron. Denne typen neuron består av soma, eller cellekroppen, en axon og tre eller flere dendriter. Soma er den største delen av nevronet og er der mange forskjellige prosesser oppstår. Vedlagt til cellekroppen er dendriter, som mottar signaler fra andre nevroner, og en lang axon som skiller seg inn i noen grener. Liggende på disse grenene er terminalknapper som sender signaler og danner synaps med andre nevroner.

Omkring axon av en nevron er en cellemembran som er elektrisk ladet. Når den elektriske ladningen til aksonen reverseres i forhold til utsiden av cellemembranen, blir det ført signal fra cellelegemet, nedover axonen, til terminalknappene. Denne endringen i elektrisk ladning kalles et handlingspotensial. Kommunikasjon mellom afferent og efferent nevroner eller nerver fibre er i stand til å oppstå på grunn av denne prosessen.

Nevrotransmitteren binder seg deretter til reseptorer som er lokalisert på cellemembranen til nabolandet nevronen, kalt postsynaptisk nevron, som danner en synaps. En synapse er en sammenheng mellom en terminal-knapp på en neuron og cellemembranen til et nabo-neuron. Dette gjør det mulig for nevroner å kommunisere med hverandre. Kommunikasjon mellom afferente og efferente nevroner skjer på denne måten via interneuroner som ligger helt i sentralnervesystemet.

Ulike områder i nervesystemet mottar signaler fra afferente nevroner. Berørte neuroner som er i stand til å reagere på fysiologiske endringer eller som er koblet direkte til sensoriske reseptorer, kalles sensoriske nevroner. Denne typen neuron gjenkjenner interne og eksterne miljøendringer og sender informasjon om disse endringene i sentralnervesystemet. Efferent nevroner sender signaler fra sentralnervesystemet til andre områder i nervesystemet eller til muskler eller kjertler. Disse nevronene kalles motorneuroner, og når et handlingspotensial beveger seg ned i sin axon, resulterer det i en muskeltrakt.