Hva er megakaryocyt?

Megakaryocyt er en stor blodcelle som kommer fra beinmarg. Inne i megakaryocytten brytes hovedstoffet i cellen, kjent som cytoplasma, opp i små fragmenter for å danne det som kalles blodplater eller trombocytter. Blodplater er involvert i blodpropp og blodkarreparasjon, og er funnet på steder av skade. Megakaryocytter er i stand til å forme deres cytoplasma i lange fremspring, som strekker seg gjennom hullene mellom celler i en blodkarvegg. På denne måten frigjør de blodplater i sirkulasjonen.

Stamceller i beinmarg utvikler seg til umodne celler som kalles megakaryoblaster, som igjen utvikler seg til megakaryocytter. Megakaryocyt er den største cellen som stammer fra beinmarg og er av stor størrelse, minst ti ganger større enn en rød blodcelle. Den har en kjerne som er uregelmessig i form og som inneholder mye mer DNA enn kjernene i normale celler.

En struktur kjent som Golgi-komplekset er funnet inne i megakaryocytens cytoplasma. Golgi-komplekset produserer proteiner, hvorav noen senere finnes i blodplater i form av blodplategranuler. Blodplate granulater er involvert i blodkoagulasjon. De brukes også i en prosess hvor blodplater holder seg til cellene som fôrer blodkarene, for å reparere hull.

Blodplanter overlever vanligvis i omtrent ti dager, og hver megakaryocyt vil typisk produsere ca 4.000 blodplater i løpet av levetiden. Rundt to tredjedeler av blodplater er normalt i sirkulasjonen, mens resten ligger i milten. Blodplater blir kontinuerlig produsert for å erstatte de som har døde, og i et sunt individ opprettholdes et jevnt nivå i blodet. Noen ganger forekommer sykdommer som påvirker megakaryokter, og disse har en etterfølgende effekt på blodplateproduksjon.

Ved trombocytopeni er antallet blodplater lavere enn normalt, og dette kan skyldes problemer med produksjonen, en reduksjon i blodplate levetid eller en relativ senking i antall når blodet fortynnes. En årsak er en feil i prosessen som frigjør blodplater fra megakaryocyt. Plättene forblir festet til cytoplasma og færre ender opp i sirkulasjonen. Symptomer på trombocytopeni inkluderer overdreven blødning og røde flekker på huden. Behandlingen vil variere i henhold til den spesifikke årsaken.

Primær trombocytose er en sykdom der det er overproduksjon av megakaryocytter, med en resulterende abnorm økning i antall blodplater. Milten kan bli forstørret, og det kan være andre tegn som blødninger, spesielt i tarmen, og trombose eller koagulasjonsdannelse, inne i store blodkar. Med mindre komplikasjoner oppstår, kan lidelsen behandles vellykket med legemidler som reduserer blodplateproduksjonen.