Hva er sårgranulering?

Sårgranulering er et viktig stadium i helbredelse, hvor en skade fylles med en matrise av fibrøst bindevev og blodkar. Dette skaper et rammeverk for andre celletyper å vokse, fylle inn såret og gjenopprette funksjonen. Selv meget store sår kan helbrede over tid hvis de granulerer riktig. Omsorg for sår inkluderer støtte for utvikling av sårgranulering.

Skader går gjennom tre stadier av helbredelse. I den første defensivfasen bruker kroppen blodpropper og andre tiltak for å løse problemet umiddelbart. Under spredning begynner sårgranulering å skje, celler vokser og skaden lukkes. Modning, sluttfasen, innebærer langsom utjevning av såroverflaten og fullføring av helbredelsesprosessen.

Når en skade er stengt, sett med kirurgi, er det begrenset mulighet for granulering. For enkelte skader, som operasjoner og dype kutt, er lukning nødvendig for å beskytte pasienten. I andre tilfeller kan en åpen sårhelingstilnærming anbefales. Så lenge pasienten regelmessig renser såret og tillater luft å sirkulere fritt, kan sårgranulasjon oppstå fra den dypeste delen opp, sakte fylle området og beskytte kroppen mot infeksjon.

Dette vevet har et veldig karakteristisk utseende. Det er rosa til rødt, takket være spredning av blodkar inni, og har en tendens til å være fuktig og myk. Granulasjonsvev ser også litt ujevn ut, og forklarer navnet. Til slutt vil andre celletyper fylle den inn, og huden vil kunne krype over den, lukke såret og etterlate litt arr igjen.

Noen sår mislykkes i å granulere på grunn av infeksjon, gjentatt skade og andre problemer. I andre tilfeller går sårgranulasjonsprosessen over bord, og produserer et overskudd av vev som kan stikke ut fra skadestedet. Dette er kjent som proudflesh, og kan kreve medisinsk behandling. Hvis en omsorgsperson er opptatt av risikoen for proudflesh, kan spesielle bandasjer bli anbefalt under helbredelse for å kontrollere granulasjonsvevet.

Avhengig av arten av et sår, kan en pasient være i stand til å ta vare på det selvstendig, eller hjelp kan være nødvendig. Svært alvorlige sår kan nødvendiggjøre sykehusinnleggelse i de tidlige stadiene for å overvåke pasienten for infeksjon og andre komplikasjoner. En spesialist kan overvåke sårpleie for å sikre at pasienten får best mulig behandling. I noen tilfeller kan spesiell bandasje og andre tiltak som kirurgisk debridement for å fjerne dødt vev kreves for å fremme jevn og sikker sårheling.