Hva er teres mindre?

Teres minor er en muskel som befinner seg i rotator mansjetten som er en del av skulderen. Hovedformålet er å bidra til å rotere skulderleddet eksternt, og det gjør dette i forbindelse med infraspinatus – en av de fire rotator mansjettmusklene. Rotator mansjettskader kan forårsakes enten av plutselige bevegelser eller gjennom kroniske tårer som oppstår på grunn av gjentatt belastning.

Opprinnelsen til teres minor er på dorsal eksteriør av scapula. Fibrene løper lateralt og i en oppadgående retning før de blir en sene. Denne senen setter inn på humerusen. Innerveringen av muskelen er via aksillærnerven. I noen sjeldne situasjoner kan teres mindre være delvis forbundet med infraspinatus.

Hovedvirkningen av teres mindre muskel er å rotere skulderen eksternt. Dette skjer gjennom en lateral rotasjon av humerushodet. Bortsett fra rotasjon, brukes muskelen også til å holde humerushodet i riktig stilling med hensyn til skruen. Muskelen bidrar også til å addere armen sammen med andre muskler.

Det er to teres muskler – de store og mindre. Teres major utfører lignende handlinger til mindreårige, selv om det hjelper intern rotasjon og er bare aktiv når scapula er fast. Andre rotator mansjettmuskler inkluderer supraspinatus, infraspinatus og sucscapularis.

Rotator mansjettskader er relativt vanlige og kan skyldes en rekke årsaker. For eksempel kan noen idretter som involverer gjentatt rotasjon av skulderen legge mer belastning på rotator mansjettmuskler. Akutte tårer skjer når en plutselig og kraftig bevegelse av idrettsutøveren forårsaker rive på en av musklene. Dette er vanligvis umiddelbart opplagt, da det kan være en smertefull skade.

Kroniske rotator mansjettskader oppstår over en mye lengre periode og påvirker ofte senen mer enn selve muskelen. Hvis senen begynner å gni mot beinet, kan dette forårsake betennelse. Dette er noen ganger kjent som impingement syndrom og påvirker ofte mennesker over 40 år.

Behandling for rotator mansjettskade beror på alvorlighetsgraden av problemet og hvordan det ble forårsaket. Hvis skaden skyldes en plutselig bevegelse, vil hvile og is bidra til å redusere hevelsen. Kroniske skader følger lignende behandlingsprinsipper, selv om det kan kreves injeksjon for å kontrollere betennelsen og redusere smerte. Kirurgi kan være nødvendig for begge typer i noen situasjoner.