Hva er tunge kreft overlevelse rate?

Overordnet er tungenkreftoverlevelsesgraden omtrent 50 prosent – litt høyere over fem år og litt lavere i løpet av 10 år. Som med mange typer kreft er tungkreft overlevelsesnivåer avhengig av scenen hvor kreft ble diagnostisert. Hvis kreften ble fanget på et lokalisert stadium, der det var begrenset til tungen, er det om en 75 prosent sjanse for overlevelse i fem år. Den femårige tungekreftoverlevelsesraten for kreft som var på regionalstadiet, noe som betyr at det spredte seg til nærliggende lymfeknuter, før diagnosen er litt over 50 prosent. Hvis kreften ble diagnostisert etter at den hadde blitt fjern, noe som betyr at den hadde spredt seg gjennom hele kroppen, er den femårige tungekreftoverlevelsesgraden omtrent 30 prosent.

Tunekreft er en type oral kreft som begynner i de flate cellene som dekker tungen. Kreft som begynner i fronten to tredjedeler av tungen regnes som en type munnhulen kreft, og kreft som begynner på baksiden tredje er en type oropharnygeal eller hals kreft. Tunekreft er ikke så vanlig, og de fleste som er diagnostisert med det er 60-70 år gamle.

Symptomer på tunge kreft inkluderer patches på tungen, sår som ikke helbrede, blødning i munnen, tunge smerter, problemer med å svelge, en klump i nakken og en vedvarende øreverk. Orale kreftceller kan spre seg til lymfeknuter og andre vev i nakken. De kan også til slutt spre seg til andre deler av kroppen, inkludert lungene, leveren og beinene.

For å diagnostisere tungkreft, vil en lege fjerne et lite stykke vev for å lete etter kreftceller. Denne prosedyren, kalt biopsi, er den eneste måten å nøyaktig teste på tungekreft. For å se om kreften har spredt, kan en lege utføre en rekke tester, inkludert røntgenbilder, CT-skanning, magnetisk resonans imaging (MRI) eksamener, endoskopier og positronutslipp tomografi (PET) skanning.

Behandling av tungkreft kan inkludere kirurgi for å fjerne en svulst, strålebehandling for å sprenge høye energistråler ved svulster, kjemoterapi for å drepe kreftceller eller målrettet terapi som spesielt forringer orale kreftceller. Behandlingen av tungkreft kan påvirke pasientens evne til å snakke, spise og svelge, og de kan forårsake store tannproblemer. Risikofaktorer for tungkreft inkluderer tung tobakk og alkoholbruk, humant papillomavirus (HPV) og forbruk av betelnøtter, som er vanlige i deler av Asia. Noen som har blitt diagnostisert med muntlig kreft, har stor sjanse for at kreften kommer tilbake.