Hva er viremia?

Viremia er en tilstand der virus er tilstede i blodet. Fra virusets synspunkt er dette gode nyheter, fordi det betyr at viruset har tilgang til et svært effektivt distribusjonssystem som vil spre det gjennom hele kroppen. Fra utsikten over eier av kroppen, er selvsagt ikke viremia gode nyheter i det hele tatt.

Virus kan komme inn i blodet på mange forskjellige måter, alt fra å glide inn i et åpent sår for å bli introdusert av et punkteringsår. En gang i blodet, kan virusene begynne å replikere, og som de replikerer, vil de spre seg gjennom kroppen. Dette kan skape en situasjon som kalles sekundær viremia, hvor viruset har kolonisert andre områder av kroppen, og det fôrer nye kopier av seg selv tilbake i blodet.

Et antall virus overføres spesielt gjennom blodet, mens det humane immunsviktviruset (HIV) er et meget godt kjent eksempel. Andre virus vil gjøre spranget inn i blodet hvis de ser en mulighet til å gjøre det. For eksempel kan en viral infeksjon i luftveiene komme inn i blodet gjennom kutt i munnen.

Denne tilstanden diagnostiseres ved å ta en blodprøve og undersøke den i et laboratorium. Blodet kan kjøres mot virusantistoffer som vil reagere hvis et virus er til stede og flagg blodet, og det kan også undersøkes under et mikroskop for å lete etter kopier av viruset. Mikroskopi kan også tillate en laboratorietekniker å identifisere et virus når en test ikke er tilgjengelig.

Behandlingen av viremia er administrering av antivirale legemidler for å drepe viruset. Ikke alle virus kan behandles med medisiner, noen har motstått den beste innsatsen av stoffutviklere. Hvis det ikke finnes noe antiviralt medikament, er fokuset på å håndtere pasientens symptomer og holde pasienten så sterk og sunn som mulig i håp om at immunsystemet vil slåss av viruset.

Folk kan ha kroniske virussykdommer, der de alltid har noen kopier av et virus i blodet. I disse tilfellene overvåker leger pasientens virale belastning, og ser på hvor mange eksemplarer som er til stede. Hvis belastningen er lav, antyder det at pasientens kropp holder viruset i sjakk. Hvis det er høyt, betyr det at pasienten ikke kontrollerer viruset, eller at sekundær viremi forekommer.