Hva er vitamin h?

Vitamin H er et annet navn for vitaminet, mer kjent som biotin, og er en del av vitamin B-gruppen. Funksjonen i kroppen er å fungere som en viktig del av visse enzymer. En mangel i vitamin H forårsaker håravfall, ansikts utslett og symptomer på nervesystemet. Mennesker kan ikke syntetisere stoffet, men matvarer som egg, kjøtt og noen grønnsaker har lave konsentrasjoner av vitaminet.

De enzymer som trenger H-vitamin for effektiv funksjon er involvert i metaboliserende fett og karbohydrater. Vitamin H-mangel er sjelden, ifølge National Institutes of Health (NIH) i USA, men når det skjer, blir det diagnostisert av uvanlige symptomer. Disse inkluderer utslett rundt munnen, øynene og nesen og tilstedeværelsen av hårtap. Psykiske symptomer som depresjon og hallusinasjon er også mulige, som er utmattelse og prikker i leddene.

Personer med høyest risiko for mangel inkluderer de som mister vekt raskt, de som mottar ernæring gjennom et fôringsrør og personer som er underernærte. Gravide kvinner kan også lider av liten biotinmangel, men bør bare ta kosttilskudd under tilsyn av en lege. Mye rå hvithvite i kostholdet kan også forhindre biotinabsorpsjon gjennom mage-tarmkanalen og resultere i mangel.

Ifølge Food Standards Agency (FSA) i Storbritannia er vitamin H produsert av bakterier, alger og noen planter, men pattedyr som mennesker trenger å få nødvendig biotin gjennom mat. Dette vitaminet er vannløselig, men finnes i matvarer på lavere nivåer enn noen andre vannløselige vitaminer. Lever er spesielt rik på vitamin H sammenlignet med andre kilder, med en konsentrasjon på 1 milligram per kilo leveren. Dette sammenlikner til et nivå på 0,01 mg per kg i andre matvarer som kjøtt generelt og frukt.

Biotin krav er ikke kjent fra juli 2011, men Linus Pauling Institute of Oregon State University i USA og NIH oppgir at 30 mikrogram (mcg) om dagen for en voksen mann eller kvinne ser ut til å være tilstrekkelig for helse. FSA i U.K. velger et lavere sikkerhetsnivå på mellom 10 og 20 mcg. NIH advarer også at forbrukerne bør være oppmerksom på at en kunstig dosering kan føre til risiko, ettersom den aktuelle dosen er ukjent. Selv om det er noen bevis for fordelene med tilskudd i forhold som håravfall, sprø negler og diabetes, sier NIH at dette beviset ikke er avgjørende nok til å garantere tilskudd i disse situasjonene.