Hva er vitamin malabsorbsjon?

Når tynntarmen ikke klarer å behandle visse vitaminer og næringsstoffer riktig, henvises denne tilstanden til en malabsorbsjon av vitamin. Personer som lider av denne tilstanden kan ikke absorbere viktige vitaminer som er inkludert i mat, noe som kan forårsake fysisk svakhet. Denne tilstanden forhindrer både vannoppløselige og fettløselige vitaminer fra å bli absorbert av kroppen, og det er mange forskjellige årsaker til malabsorpsjon.

Resultatet av malabsorpsjon varierer ofte fra pasient til pasient, selv om de fleste pasienter vil oppleve tretthet, vekttap og generell sløvhet. Det er mange forskjellige grunner til at dårlig vitaminabsorpsjon kan oppstå, selv om de vanligste årsakene er enzymmangel, overflatefelt, bakteriell overvekst, mukosal abnormaliteter og problemer med lymfekar.

Enzymmangel oppstår når kroppen ikke har kjemikalier eller enzymer som er nødvendige for å behandle bestemte matvarer. Denne typen mangel kan også være et direkte resultat av bukspyttkjertelbrudd. Når bukspyttkjertelen ikke kan produsere riktige enzymer, er resultatet ofte vitaminmalabsorpsjon.

Når en person har gjennomgått noen form for tarmoperasjon, kan malabsorpsjon oppstå som et resultat av overflateutslipp. Etter fjerning av en del av tarmen, kan kroppen kanskje ikke absorbere næringsstoffer riktig. Denne typen malabsorpsjon forekommer ofte etter noen form for bariatrisk kirurgi.

Bakteriell overgrowth forårsaket av skade på tarmforingen kan også føre til vitaminmangel. Tallrike sykdommer kan forårsake bakteriell overgrowth, inkludert whipple sykdom og irritabel tarm syndrom. Videre kan en person som har tatt noen form for pumpeinhibitor også oppleve bakteriell overvekst.

Mukosale abnormiteter, som celiac sykdom, kan også føre til at kroppen avviser visse vitaminer og næringsstoffer. Etter skade på slimhinner i tynntarm kan det være vanskelig for en person å absorbere vitaminer riktig. Enhver type mukosal infeksjon kan føre til malabsorpsjon. Til slutt kan lymfekontakt hindre kroppen i å absorbere vitaminer effektivt. Når lymfekar blir forstørret, kan de ikke lenger bære viktige næringsstoffer til blodet, noe som forårsaker vitamin mangel.

Det er nesten umulig å oppdage vitaminmalabsorpsjon med det blotte øye. Selv om en person kan oppleve symptomer på malabsorpsjon, inkludert tretthet og vekttap, kan bare en kvalifisert lege diagnostisere tilstanden. Når en person har blitt riktig diagnostisert, kan visse behandlinger begynne for å gjenopprette nødvendige vitaminer til kroppen. Behandlinger for malabsorpsjon varierer sterkt avhengig av årsaken til mangelen.