Hva er forskjellen mellom metronidazol og clindamycin?

Metronidazol og clindamycin er begge antibiotika, men har forskjeller i deres virkningsmåte, deres bivirkninger og i de typer infeksjon de normalt behandler. Selv om begge er antibiotika, er metronidazol effektivt for infeksjoner forårsaket av anaerobe bakterier og forskjellige parasittiske protozoer. Clindamycin er effektivt for både aerob og anaerob bakterielle infeksjoner og protozoan som forårsaker malaria. Metronidazol forstyrrer visse cellulære funksjoner som forårsaker bakterier eller parasitters død. Clindamycin dreper ikke bakteriene, men hindrer dem i å reprodusere.

Begge medisinene er tilgjengelige i oral og aktuell form. Metronidazol kommer i tabletter, kapsler, krem, lotion, gel og injiserbare former. I tillegg til disse skjemaene kommer clindamycin også i en oral suspensjon, et aktuelt skum og i en løsning for aknebehandling. Kombinasjoner av clindamycin og andre medisiner brukes også til aknebehandling.

Clindamycin er foreskrevet for alvorlige bakterielle infeksjoner. Dette antibiotika behandler infeksjoner i huden, blodet, indre organer og andre infeksjoner. Clindamycin brukes også til tanninfeksjoner eller for å forhindre infeksjoner i hjertet hos enkelte pasienter som gjennomgår tannbehandling. Metronidazol bekjemper anaerobe bakterielle infeksjoner i lungene, tarmene, leddene og fordøyelsesorganene. I tillegg er det brukt til å behandle sykdommer forårsaket av protozoer som amoeba og Giardia.

Bivirkningene av metronidazol og clindamycin har noen likheter, men også flere viktige forskjeller. Alle antibiotika kan føre til forstyrrelser i tarmens gunstige bakterielle flora. Dette kan føre til diaré og tarmkramper. Clindamycin har imidlertid vært knyttet til en alvorlig tarmtilstand forårsaket av stoffresistente bakterier. Overvokst av resistente bakterier under og etter behandling kan føre til en potensielt dødelig tilstand i sjeldne tilfeller.

Både metronidazol og clindamycin forårsaker ofte mild diaré, kvalme og oppkast. Metronidazol bivirkninger forverres med bruk av alkohol og kan føre til en alvorlig bakrus. Andre vanlige bivirkninger av metronidazol inkluderer en metallisk smak i munnen, hodepine og tap av appetitt. Folk bør ikke legge seg ned umiddelbart etter å ha tatt clindamycin som kvalme, halsbrann eller diaré kan resultere. Det anbefales at pasientene forteller deres helsepersonell om uvanlige eller alvorlige symptomer mens de tar enten medisinering.

Minst en studie konkluderte med at metronidazol og clindamycin viste forskjeller i bakteriell motstand under behandling av bakteriell vaginose hos kvinner. Begge studiegruppene brukte et vaginalpreparat av enten metronidazol eller clindamycin. Forskere fant at det var betydelig mer bakteriell resistens mot clindamycin hos kvinner behandlet for bakteriell vaginose, spesielt etter behandlingsforløpet. Det var en svært lav forekomst av bakteriell motstand mot metronidazol. De fant en økning i Escherichia coli konsentrasjoner i gruppen behandlet med clindamycin, men en økning i fordelaktig Lactobacillus hos kvinner behandlet med metronidazol etter at behandlingen var over.