Hva er overgangsepitel?

Overgangsepitel er en spesialisert form av stratifisert hudvev. Det kalles ofte urothelial epitel fordi foring av urinveiene er det vanligste stedet å finne den. Transitional epithelium er svært forskjellig fra andre typer epitel fordi cellene er i stand til å forandre form for å øke mengden av strekke vevet kan tåle. Denne evnen til å forandre form er årsaken til at den refereres til som overgangsperiode som cellene overgår fra en form til en annen. Nesten alle urinveiskkreftene begynner i denne typen vev.

Epitelet kan være enten enkelt, ha et lag eller stratifisert, dvs. flere lag. Transitional epithelium har flere lag, men er litt mer komplisert fordi det innerste laget ser ut til å være flere lag når vevet ikke strekkes. Hver celle i det laget er festet til kjellerlaget ved en forlengelse av celleveggen. Når vevet strekker seg, spredes de oppstaplede cellene for å øke overflaten av vevet. Transitional epithelium linjer en del av urinrøret, blæren, urinrørene, det vil si rør som fører fra blæren til nyrene, nyrekalymen – det vil si det bredere røret som forbinder urinrene til nyrene, og nyrebjelken på hver nyre.

Epitelceller kan være i tre former: skiveformet eller tynt og flatt, kuleformet, dvs. grovt kubeformet, eller kolonneformet, dvs. langstrakt. Til forskjell fra vanlig epitel, kan overgangsepitel ikke klassifiseres som skvett, kuleformet eller kolonner. Cellene ser ut til å være kuleformede når vevet ikke strekkes, selv om cellene i det øverste laget virker nesten ballonglignende på grunn av en uvanlig høy mengde cytoplasma. Disse samme cellene tar på seg utseendet av squamous celler når vevet strekker seg. Denne flateformen øker også overflaten av vevet og derved tillater det å strekke seg lenger.

Mens urinkreft er sjeldent, finner man blærekreft i epitelet 90% av tiden. Kreft kan også slå på epitelet som finnes i nyrene, urineren og urinrøret i nyrebekkene. Noen faktorer som øker risikoen for overgangscellecancer, er røyking, tar visse reseptbelagte medisiner som cyklofosfamid og fenacetin, langvarig overbruk av smertestillende medisiner, og er rundt kjemikalier i produksjon av gummi, plast eller lær. Symptomer på denne typen kreft kan inkludere smertefull urinering noen ganger med blod i urinen, gjentagende øvre ryggsmerter, uforklarlig vekttap og tretthet.