Hva er rhesusfaktoren?

Rhesus-faktoren, også kjent som Rh-faktoren, er et antigen som eksisterer på overflaten av røde blodlegemer hos de fleste. Folk som har Rhesus-faktoren anses å ha en “positiv” (+) blodtype, for eksempel A + eller B +. De som ikke anses å ha en “negativ” (-) blodtype, som “O-” eller “AB-“. Rhesus-faktoren får navnet sitt fra eksperimenter utført i 1937 av forskere Karl Landsteiner og Alexander S. Weiner. Deres eksperimenter involverte kaniner som, da de ble injisert med Rhesus apenes røde blodceller, produserte et antigen som er tilstede i de røde blodceller fra mange mennesker.

Selv om det er minst 30 forskjellige systemer for gruppering av blodtyper, er de fleste kjent med ABO-systemet, som grupperer blod i fire generelle typer: A, B, O og AB. Hver blodtype er vanligvis ytterligere merket som positiv eller negativ, som er en referanse til Rhesus-faktoren av blodet. Mer enn 85% av befolkningen er Rh +.

Rh blodgruppering systemet involverer faktisk mer enn 50 antigener som er funnet på overflaten av røde blodlegemer. Disse antigenene er proteiner som, når de innføres i en kropp som ikke har samme type, kan føre til at personens immunsystem reagerer ved å produsere antistoffer som angriper proteiner. Rh-faktoren, Rh + og Rh-, refererer vanligvis til nærvær eller fravær av et av disse proteinene – D-antigenet. D-antigenet har en tendens til å forårsake en spesielt sterk immunrespons hos personer som ikke har det.

Det er to alleler eller genetiske varianter av dette antigenet: D og d. En person som er Rh-har to recessive varianter, dd. Alle som har minst en D – DD eller Dd – er Rh +. Som med de fleste genetiske egenskaper er en allel arvet fra hver forelder.

En persons Rh-type er generelt mest relevant med hensyn til svangerskap. Under graviditeten utgjør en Rh + fosteret som utvikler seg i en Rh-kvinnes liv, risikoen for å utvikle Rhesus sykdom, også kalt Rh-sykdom eller hemolytisk sykdom hos nyfødte. Bare Rh- kvinner kan ha barn med denne sykdommen, en Rh + kvinne kan bære Rh-barn uten å utvikle denne tilstanden.

For en Rh-kvinne å ha Rh + barn, må faren ha vært Rh +. En Rh + mann har minst 50% sjanse til å overføre Rhesus-faktoren til barnet, en Dd far kan passere enten D eller D til barnet hans. Hvis faren er DD, er det en 100% sjanse for at barnet vil være Rh +.

Hvis moren er Rh- og barnet er Rh +, og hvis barnets blod kommer inn i kvinnens blodrom under graviditet, fødsel eller fødsel, kan kvinnens immunsystem reagere ved å produsere antistoffer for å bekjempe barnets antigener, som er fremmede for Kvinnens system. Det vil si at kvinnens kropp kan produsere antistoffer som angriper babyens blod, og forårsaker at babyens røde blodlegemer bryter ned. Resultatet av denne inkompatibiliteten vil ikke påvirke morens helse, men det kan påvirke barnets helse. Potensielle helseproblemer inkluderer gulsott, anemi og hjerneskade eller hjerteskade. I alvorlige tilfeller kan Rh sykdom være dødelig for spedbarnet.

For å beskytte seg mot rhesusfaktoren blir en Rhvos kropp vanligvis først sensibilisert for D-antigenet. Dette betyr at immunforsvaret hennes har blitt utsatt for proteinet, og har begynt å produsere antistoffer for å bekjempe det. Rhesus sykdom er mindre sannsynlig å påvirke en Rh-kvinnes førstefødte Rh + barn, fordi mor og barns blod vanligvis ikke blandes til arbeid og fødsel. På den tiden har mors kropp kanskje ikke hatt tid til å lage nok antistoffer til å forårsake alvorlige problemer.

Når kvinnens immunsystem har reagert på et barns antigener ved å produsere antistoffer, vil disse antistoffene være tilstede i mors system for resten av livet. Potensialet for Rh-sykdommen øker med hver etterfølgende graviditet, fordi antistoffene vil være til stede i løpet av hver svangerskapstid etter at de først er produsert.

Det er forebyggende tiltak for å beskytte mot Rhesus sykdom og dens effekter. Kvinner bør testes tidlig i deres første svangerskap for å avgjøre om de er Rh- og hvis de er sensibiliserte. Sensibilisering kan oppstå ikke bare gjennom normale graviditeter, men når som helst en kvinne og hennes barns eller fostrets blodblanding, inkludert miscarriages, ektopiske graviditeter og blodtransfusjoner.

Hvis en gravid kvinne er Rh- og har ennå ikke blitt sensibilisert, vil hun vanligvis få injeksjon av et blodprodukt kjent som Rh-immunglobulin i løpet av syv måneder i svangerskapet. Dette bør forhindre sensibilisering for resten av svangerskapet. Rh-immunoglobulin-skuddet søker å ødelegge alle Rh + -antigener som er produsert av babyen og til stede i mors blodrom før moren er i stand til å skape antistoffer. I tillegg er det generelt anbefalt at nyfødte testes for hans eller hennes Rhesus blodtype.

Når barnet er Rh +, blir moren ofte gitt en annen Rh-immunoglobulinskudd kort tid etter fødselen for å forhindre at hun blir sensibilisert. Rh immunoglobulin injeksjoner varer bare for en gitt graviditet. Senere graviditeter vil sannsynligvis kreve separate Rh-immunoglobulininjeksjoner. Denne behandlingen virker for å forhindre Rh sykdom i 99% av tilfellene.

Hvis kvinnen er Rh- og har blitt sensibilisert, vil injeksjonen ikke hjelpe. Tett overvåking av barnet blir vanligvis utført for å sikre at Rh-sykdommen ikke utvikler seg. Blodtransfusjoner som erstatter det skadede blodet med sunt blod kan gis under eller etter fødselen, avhengig av omstendighetene.

Selv om Rh-faktoren ofte diskuteres i forhold til graviditet, spiller den en rolle i andre helsemessige forhold. Akkurat som en kvinnes kropp kan utvikle antistoffer som angriper barnets blod, kan en pasient som er Rh – ha en transfusjonsreaksjon – en allergisk reaksjon på blodet – hvis han eller hun får blod fra en Rh + positiv donor. Slike reaksjoner er relativt uvanlige fordi blodet screenes for Rh-faktoren, og Rh-pasienter mottar Rh-blod under en transfusjon når det er mulig.